LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Wednesday, October 06, 2010

Vintagea

Iltasanomien netissä on juttu hyväntekeväisyyshuutokaupasta. ”Tunnetut suomalaiset naiset ovat lahjoittaneet vintage-iltapukujaan huutokaupattavaksi rintasyöpätutkimuksen hyväksi”, he kirjoittavat ja se on tietysti todella hieno ele. Mutta mitä nykyään on vintage? Vintage on muotisana, jota käytetään aina kun puhutaan jostain vanhasta ja käytetystä. Kohta ei varmaan ole enää edes kirpputoreja, koska ne ovat kaikki jotain vintage outletteja tai jotain. Mä katsoin noita mekkoja, ja ne on hienoja, mutta mä luulen että ne on vaan jonkun tyypin entisiä mekkoja. Mikä niistä tekee vintagea? Yksi mekoista on linnanjuhlakolttu vuodelta 2004. Siinä ei tietysti lue minä vuonna se on tehty, mutta jos oletetaan että se on samalta vuodelta niin niinkö se tosiaan on, että kuusi vuotta sitten tehty vaate on jo vintagea? Nyt taitaa olla niin että riittää, että joku muu on käyttänyt vaatetta sua ennen, että se on vintagea. Minäkin ostin aika paljon vintage bodeja vauvalleni viime kesänä Hietsun vintage outletista. Jonkun verran vintage vaatteita olemme saaneet myös eräältä tuttavaperheeltä, jolta saimme myös vintage lastenistuimen.

Tietysti vintage on myös mukava sana käyttää sanan ”vanha” tilalla, koska monikaan ei halua olla vanha. Niinpä on keksitty vaikka mitä enemmän tai vähemmän mairittelevia kiertoilmaisuja. Tosi vanhoja kuuluu nykyään kutsua senioreiksi, naiset voivat olla puumia mature jne. Ehkä vintage voisi olla sellainen korrekti sana, johon ihmiset suostuisivat. Jenni Haukio voisi elvistellä kylillä että hänelläpä onkin vintage-puoliso, noin niin kuin esimerkiksi.

Mutta hieno asia tietysti, että nuo julkkisnaiset tukevat rintasyöpää tuolla lailla. Mekin tuettiin Adden kanssa, ja ostettiin lauantaina sellainen Lambi-lammas Kampin narinkkatorilta (ei ollut paljon vaihtoehtoa, lapsi halasi sitä kovemmin kuin koskaan mitään muuta ja oli niin söötin näköinen ettei ollut mutsilla paljon valinnanvaraa). Nyt me yritetään keksiä lampaalle nimeä, joten jos ideoita on, niin otamme niitä mielellään vastaan. Etuliite on melkein pakollinen, kun melkein kaikilla muillakin leluilla on sellainen.

2 Comments:

  • At 2:10 PM, Blogger Tiina said…

    Harmi, että ostitte sen lampaan uutena. Muutenhan se etuliite olis voinut olla "vintage-".

     
  • At 3:35 PM, Blogger MrsAgatha said…

    Ehkä se nyt voisi olla sitten previntage se etuliite?

     

Post a Comment

<< Home