LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Tuesday, October 27, 2009

Luomuintoilijat

Mä synnytin pari kuukautta sitten. Synnyttäminen ei ole huippuhauskaa, mutta ihan mahdollista. Ajankohtaisuuden vuoksi mun tuli seurattua keskimääräistä aktiivisemmin synnytysuutisia. Kesällä puhutti kivunlievitys. Kätilöt olivat porukalla sitä mieltä, että synnytyksiin puututaan lääketieteellisesti liikaa. Eli naiset ottavat liian herkästi kivunlievitystä synnytyksessä, ja että sisulla ne ovat naiset ennenkin synnyttäneet. Halutessaan terve nainen voi synnyttää ilman lääkitystä, sanottiin. Halutessaan. Vähän niin kuin olisi huono äiti, jos ei HALUA kivuliasta synnytystä, ja jos ei halua elinikäisiä traumoja kokemuksesta joka oikeasti on tehty aika epäinhimilliseksi. Uskokaa vaan, Luonto-Äiti ei koskaan ITSE synnyttänyt.

Miksi juuri synnytys on niin pyhä? Miksi juuri synnytys on se, missä ei saisi turvautua länsimaisen lääketieteen parhaimpiin keksintöihin, jotka todetusti eivät vahingoita lasta millään tapaa? Ei hammashoitajayhdistyskään kirjoita Hesariin sivunmittaista mielipidekirjoitusta siitä, että kyllä ihmisten enemmän pitäisi selvitä juurihoidot ilman puudutusta. Että kyllä muuten terve potilas HALUTESSAAN sen kestää ihan hyvin.

Synnytyskipua voidaan helpottaa myös muilla tavoilla, sanovat luomuasiamiehet. He listaavat tapoja akupunktiosta äänenkäyttöön. Joo okei, mutta sen mä sanon, että kyllä siinä saa aika hemmetisti hyräillä, että synnytyskipu lievenee. On kuulema asenteesta kiinni, viitsiikö synnyttää ilman lääkkeitä. No onhan se asenteesta kiinni myös että aikooko kärsiä päänsäryn ilman buranaa, mutta olisi aika typerää jättää ne ottamatta jos muuten tuntuu että pää halkeaa.

Jos joku haluaa ja kykenee luomuna synnyttämään, niin sehän on mahtavaa! Siinä on tosi kova mimmi. Luomutavan puolestapuhujat ovat sitä mieltä, että ilman kemikaaleja synnytys voi olla mahtava kokemus. Mun mielestä synnytys oli mahtava kokemus kemikaaleista huolimatta. Tai siis pikemminkin niiden ansiosta.

12 Comments:

 • At 10:28 PM, Anonymous Anonymous said…

  Enpä voisi olla enempää samaa mieltä kanssasi!

  nimim. kaikki kipulääkkeet synnytyksessä pyytänyt ja ylpeä siitä :)

   
 • At 10:50 AM, Blogger Annu said…

  Hear, hear! Ymmärrän kyllä uusien äitien intoilun siitä, kuinka elämä ennen vauvaa ei ollut elämää ollenkaan, ei saa toista hormonihurrikaanista syyllistää, mutta joku tolkku saisi sentään siinäkin olla. Kiitos siis virkistävän järkevästä näkemyksestä asiaan: kyllähän niitä kalloleikkauksia roomalaisetkin tekivät muutama vuosisata takaperin ilman nukutusta, mutta vaatiiko sitäkin käytäntöä joku palautettavaksi???

  Tackar, väldigt uppfräschande. Och pussar och kramar för bäbisen :D

   
 • At 12:33 PM, Blogger Salama83 said…

  Mä en ole myöskään koskaan ymmärtänyt, miksi pitäisi synnyttää ilman tutkitusti tehokasta helpotusta. Jossain kehitysmaissa tarjolla on ilmeisesti vain buranaa, onneksi meillä Suomessa voi valita avukseen hieman järeämmät lääkkeet. Minä ainakin otan kaikki maailman mahdolliset mömmöt kun synnytän muutaman kuukauden kuluttua.

   
 • At 5:17 PM, Anonymous Anonymous said…

  Totta joka sana! Terveisin nimim. "Vuosi sitten synnytyssalissa 12 tuntia viettänyt nainen, joka ehti tuon rupeaman aikana käyttää akupunktiota, ilokaasua, kohdunkaulan puudutetta sekä jumalaista epiduraalia (ainakin)"

   
 • At 8:54 AM, Anonymous Anonymous said…

  On sitä niitäkin synnyttäjiä jotka ei halua kivunlievityksiä vaikka siitä olisi oikeasti apua synnytyksen etenemiselle......

  synnyttämään pitäisi mennä avoimin mielin eikä päättää sen kulkua etukäteen.Suuntaan eikä toiseen.

   
 • At 3:05 PM, Anonymous Anonymous said…

  Mä olen kanssa aina kysynyt, olisinko parempi ihminen jos kärsisin migreenini ilman lääkettä. En olisi. Miksi sitten synnytys ilman, on muka niin niin hienoa. Kysyt ihan oikean kysymyksen :)
  Mä olen synnyttänyt kolmesti ja vasta vikalla kerralla YRITIN kokeilla ystävän neuvoja, miten selvitä ilman lääkitystä. kestin ehkä 30 min :). Kätilökin hekotteli, et "mitä, etkö enää kokeilekaan". Ilmoitin ystävällekin, et kiva et kestit ilman, mua ei vois vähempää kiinnostaa.

  Tiitu

   
 • At 4:21 PM, Blogger Lotta said…

  Hienoa etten oo yksin tän kanssa :) Siis onhan mahtavaa, jos pystyy tekemään sen vähillä kemikaaleilla, mutta kyllä mä nauroin kätilölle päin naamaa kun se tarjosi mulle lämpötyynyä :)

   
 • At 11:39 AM, Anonymous Anonymous said…

  Mulle vanhempi kätilö vaan ystävällisesti totesi että "otat hengitellen supistuksen vastaan ja annat vauvan syntyä". Yeah right...

   
 • At 6:51 PM, Blogger Kriisi said…

  Täysin tekopyhiä kätilöitä. Itseä käytännössä painostettiin väkisin se epiduraali ottamaan, vaikka en olisi halunnut. Hyvin olisi mennyt ihan ilokaasulla, mutta "kyllä nyt olisi äidin hyvä saada vähän levätä". Oikeasti niitä vain otti päähän, että meillä oli miehen kanssa niin hauskaa sen kaasuhanan kanssa ja meitä piti koko ajan vahtia.

   
 • At 12:15 AM, Anonymous Anonymous said…

  Olet niin oikeassa..
  Vetäisin herneen nenään, kun aikanaan esikoisen synnytysvalmennusryhmässä yksi tuleva ISÄ rupesi puhumaan luonnonmukaisesta synnytyksestä ja kuinka epiduraali on vauvalle vaarallista.
  Mulkaisin häntä pahasti. Olisi pitänyt kyllä käskeä häntä pitämään turpansa kiinni ainakin siihen asti, kunnes hän pusaa vesimeloonin ahteristaan.

   
 • At 1:18 AM, Anonymous Anonymous said…

  Mut varmaan lahdataan, kun tämän kirjoitan, mutta musta luomuna synnyttäminen (kolme kertaa) oli tosi siistiä :) Ja jos neljäs ilmoittelisi tulostaan, niin luomuna sekin. Toisaalta, kun synnytysten kesto ekasta supistuksesta istukan syntymään on ollut maksimissaan 2 tuntia, niin eipä tuossa olisi mitään liikkumisen ja hyräilyn lisäksi ehtinytkään nappailla...

   
 • At 2:53 PM, Anonymous Anonymous said…

  hoitotyön eettisiin periaatteisiin ei kuulu arvottaa ihmisiä sen mukaan, että ottaako kivunlievitystä vai ei. sen tulee olla asiakkaan itse valitsema asia ja meidän kätilöinä / sairaanhoitajina tai minä hyvänsä tulee kunnioittaa sitä päätöstä ja pitää turpamme kiinni. joten kyllä sellaisen kätilön joka omia mielipiteitään laukoo synnärillä tai jossain lööpeissä pitäs mennä pohtimaan noita periaatteita hieman uusiksi.

   

Post a Comment

<< Home