LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Wednesday, August 05, 2009

Wikipediasta, päivää

Aika äitiyslomalla ENNEN kuin vauva tulee on vähän tylsää. Tää on vähän niin kuin loma, mutta ei oikein voi tehdä kauheasti juttuja. Jumpat ja pidemmät kävelyretket (siis pidemmät kuin esim meiltä kotoa Stockalle) on pitänyt jättää, ja koko ajan on kovin levoton olo. Ei malta istua paikallaan ja keskittyä kirjaan tai leffaan, vaikka se on yleensä ihan parasta. Mutta sitten onneksi löytyi joku tällainen tehtävä Facebookista, ja saahan sitä aikansa näinkin kulutettua:

...mene Wikipedian sivuille ja vastaa kysymyksiin klikkaamalla vasemmassa valikossa olevaa "Satunnainen artikkeli" -kohtaa. JA EI SITTEN HUIJATA!

01. Mitä pelkäät?
Samaelia. Samael on vuonna 1987 Sionissa, Sveitsissä perustettu industrial metal -yhtye, joka soitti vuoteen 1995 asti black metallia. Ei siis liene luonnotonta, että sitä pelkää. Sillä taitaa jo olla ihan oma latinankielinen sanakin. Samaelofobia, varmaankin.

02. Mitä ottaisit mukaasi autiolle saarelle?
Kai Kustaa Vähäkallion, joka kylläkin valitettavasti on jo kuollut. Eläessään hän omisti Kytäjän Kartanon, mutta yhtenä yönä menetti hermonsa maillaan ilmeisesti luvatta yöpyneeseen kolmikkoon, ja toimitti heidät pois päiviltä. Tätä henkirikosta kutsutaan ihan yleisesti Kytäjän kolmoissurmaksi. Vähäkallio vietti 12 vuotta kuritushuoneella, ja päästyään vapaaksi ampui itsensä. Että ihan näin lupsakkaa seuraa ajattelin ottaa mukaani autiolle saarelle.

03. Mitä haluaisit häälahjaksi?
No daaah, mitä nyt KUKAAN haluaa häälahjaksi? Ignati Mošegovin tietysti. Hän oli Suomessa asunut komilaissyntyinen poliittinen emigrantti sekä komien historian ja kulttuurin tutkija, joka kuoli vuonna 1965. Mošegovin Suomessa vuonna 1924 ilmestynyt muistelmateos Idän hiidenkattilassa julkaistiin komiksi käännettynä syktyvkarilaisessa Voivyv kodźuv -kirjallisuuslehdessä vuonna 1992. Please, on NIIN nähty, että laittaa lahjalistalle jonkun boolimaljan tai leivänpaahtimeen. NIIN nähty.

04. Mitä palvot?
Korpijärveä, joka on järvi Mäntyharjun kaakkoisosassa Etelä-Savossa. Ja miksi palvon? No onhan se pinta-alaltaan Suomen 116. suurin järvi.

05. Mistä näet unta ensi yönä?
Kuten joka yö, Malminkartanosta. Tämä Helsingin luoteisnurkassa sijaitseva kaupunginosa on saanut nimensä juuri tämän kartanon alueella sijainneista malmikaivoksista, jotka ovat tosin lopettaneet toimintansa. Ja hei, onhan Malminkartanossa toiminut Valtion maatalouskoneiden tutkimuslaitos 1946-1979!

06. Mitä ostaisit, jos sinulla olisi varaa?
Zygmunt Smalcerzin. Olen aina halunnut omaksi puolalaisen entisen painonnostajan, mutta kun ei ole ollut varaa. No lauantaina on onneksi taas lotto.

07. Mistä aiheesta kirjottaisit kirjan?
Röyhelökotingasta. Läheisimpäni tietävät intohimoni lintubongailuun ja muutenkin kaikkeen eläinkuntaan ja luontoon liittyvään. Röyhelökotingat on kotingojen heimoon kuuluva varpuslintusuku. Kyllähän siitä jo kirjan saa! I smell a bestseller!

08. Mitä keräilet?
Damon Knight Memorial Grand Master Award –palkintoja. Se on Science Fiction and Fantasy Writers of America -järjestön (SFWA) jakama palkinto, joka jaetaan elämäntyöstä elossa olevalle tieteis- tai fantasiakirjailijalle. Koska en ole vielä tehnyt elämäntyötä tieteiskirjailijana, niin en varsinaisesti vielä ole saanut kokoelmaani ensimmäistäkään näistä, mutta näitä siis keräilen.

09. Mihin paras muistosi liittyy?
Riipilään, minnepä muuallekaan. Riipilä on Vantaalainen kaupunginosa Tuusulan ja Nurmijärven rajalla. Riipilä on harvaan asuttua ja maaseutumaista asuinaluetta. Aaah, the memories.

10. Turhin tietämäsi asia?
Kyllä se varmaankin on tuo M/S Nils Dacke. Voiko olla jotain turhempaa kuin TT-Linen omistama autolautta? Sillähän on kuollutta painoakin 6 400 tonnia, ja se on rekisteröity RUOTSIIN! Nykyään alus liikennöi reitillä Trelleborg–Travemünde. Onpa turhaa.

11. Mistä aiheesta puhut kaikkein mieluiten?
No siis ihan väsymiseen asti jaksan puhua 1900-luvun Turusta. Sen tietävät kaikki, jotka ovat kanssani jutelleet, tai vaikka käyneet keikallani.

12. Minkä asian parissa tulet työskentelmään/työskentelet ammatissasi?
Tetrarkian. Minulla on ihan pienestä asti ollut intohimo tetrarkiaa kohtaan, eli järjestelmää, jossa neljä henkilöä hallitsevat yhdessä. Tetrarkialla tarkoitetaan erityisesti Rooman keisari Diocletianuksen vuonna 293 perustamaa järjestelmää, joten käytännön yhdeksästäviiteenduuni saattaa olla hieman haasteellista. Mutta ei mahdotonta!

13. Mikä saa sinut aina nauramaan?
Angelus, tietenkin! Tämä perinteinen, katolinen rukous minua sitten jaksaa naurattaa! Sitä rukoillaan aamulla, keskipäivällä ja illalla, ja samaan aikaan voidaan soittaa erityistä angelus-kelloa, hahhahhaaa!

14. Entä itkemään?
Sortsit. Ne ovat housut, mutta eivät kokonaiset housut, ja se on kovin surullista.

15. Mikä oli ensimmäinen asia, jonka näit herätessäsi?
Aaron North. Tämä punk-bändi Icarus Linen entinen mutta Nine Inch Nailsin kiertuekitaristi asuu nykyään meillä, joten näen hänet heti herättyäni.

16. Mitä sinulla on taskuissasi?
Padovan maakunta. Ei uskoisi, että tämä 104:sta kunnasta koostuva Italialainen maakunta mahtuisi taskuun, mutta niin se vaan mahtuu!

17. Mikä voisi korvata sinut ilman, että kukaan huomaisi?
Peter MacNicol. Hän on amerikkalainen näytteilijä, ja muistatte hänet varmaan sarjoista Ally McBeal ja Numb3rs. Koska hän on näyttelijä, ja esiintynyt “komedia”sarjassa (kyllä, Ally McBealia kutsutaan todellakin komediasarjaksi!), niin hän voisi milloin tahansa korvata minut stand up –keikoilla, ja minussa ja tässä keski-ikäisessä miesnäyttelijässä on myös harvinaisen paljon samaa näköä.

18. Mitkä olivat ensimmäiset sanasi?
Sinfoniaorkesteri! (Olin hyvin kultturelli ja sofistikoitunut lapsi). Ja onhan sinfoniaorkesteri yksi länsimaisen taidemusiikki-instituution kulmakivistä

19. Minkä kanssa sinut tullaan hautaamaan?
Tšetšenian kanssa. Se on Venäjän federaatioon kuuluva tasavalta, ja kammottava hirmumaa (okei, toi viimeinen ei ihan sanasta sanaan kyllä ollut sitaatti wikipediasta).

20. Mitä sinulla on piilossa yöpöytäsi laatikossa?
Kesäkeitto. Tämä uuden satokauden ensimmäisistä vihanneksista tehty keitto, joka herättää voimakkaita tunteita maitopohjaisuutensa ja makeutensa vuoksi, ei kuulu suosikkeihini. Niinpä piilotin sen yöpöytäni laatikkoon.

21. Mitä rakastat eniten maailmassa?
Diane Venoraa, amerikkalaista näytelijätärtä, joka on tehnyt pieniä rooleja eri elokuvissa ja tv-sarjoissa, ja oli kerran Golden Globe –ehdokkaana vuonna 1989.

22. Mistä aiheesta tekisit kappaleen euroviisuihin?
Mustamakkarasta! Euroviisukappaleen pitää kuvata suomalaista sielunmaisemaa, joten mikä sopisi paremmin kuin tämä perinteinen, tamperelaisten nimikkoruoakseen ottama verimakkara! Kuuma sian verimakkara -nimestä luovuttiin 1980-luvulla ja tilalle tuli miellyttävämpi nimi mustamakkara, jolloin makkaran suosio nousi, mutta mä kyllä näen, että just “Kuuma sian verimakkara” sopisi älyttömän hyvin kertsiin. Tää voisi olla jopa pelottavampaa kuin lappalainen, koulukiusattu monsteri.

23. Mitä näet tällä hetkellä ikkunasta?
Nottinghamin sheriffin, eli Robin Hoodin arkkivihollisen. Se seisoo tossa bussipysäkillä.

24. Mikä sinä todella olet?
Valtio (Platon). Valtio (kreikaksi Politeia) on Platonin kenties tunnetuin ja tärkein dialogimuotoinen teos. Mutta tärkeintä on, että tästä siis voidaan vetää johtopäätös, että “Valtio olen minä”.

5 Comments:

 • At 6:17 PM, Blogger Pirita said…

  Sun on nyt ehkä pakko tehdä toi euroviisukappale, koska musta olisi tosi mielenkiintoista tietää millaisen biisin saa "Kuuma sian veri makkarasta :D

   
 • At 10:37 PM, Anonymous Anonymous said…

  Tää oli ihan tosihauska!
  Jep, euroviisibiisiä vaan sanoittamaan. Äitiyslomallahan ei muuta tekemistä olekaan ;D
  Voisko siihen viisuun sisällyttää sanan lumisee? Jos vaikka sen myötä sana vakiintuisi ihan yleiseen käyttöön? Ja jos vaan riimittelyyn (koska niinhän sä TOTTAKAI teet) passaa niin voitko millään ujuttaa 2-vuotiaan tyttäreni lanseeraman sanan ompeloi mikä on siis synonyymi sanalle ommella :)

   
 • At 12:50 PM, Anonymous Anonymous said…

  Täällä yks hoitovapaalla oleva nauroi vedet silmissä tätä lukiessaan niin kovasti, että vauva yhtyi kuoroon.

   
 • At 9:48 AM, Anonymous Anonymous said…

  Ylihyva! Niin hauska etta piti nauraa aaneen1

   
 • At 6:05 PM, Anonymous Anonymous said…

  Apua!!!

  Ihan sairaaaaan hauska!!!=) hyvä että pystyn ees kirjottaa ku hytkyn ylös alas vedet silmissä.

   

Post a Comment

<< Home