LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Monday, November 09, 2009

Myrsky ankkalammessa

Ankkalammessa myrskyää. Hankenin ylioppilaskunnan nettisivuilla on käyty keskustelua Lucia-ehdokkaista, ja ei ShsWeb mitään muuta nettiforumia kummempi ole. Niinpä keskustelun sisältö on lähinnä tämä: ”Ehdokas X näyttää siltä että sen naaman yli olisi ajanut traktori”, ”enpä ole eläissäni nähnyt noin kamalia pärstöjä”, ”kauheita hirviöitä ovat löytäneet, mä oksennan” jne. Eli ihan perussettiä. Siitä raportoi Hufvudstadsbladet, ja kommenttia pyydettiin kaikilta tietysti Hankenin rehtoria ja varmaan Jutta Zilliacusta myöten (sitä pitää aina konsultoida suomenruotsalaisissa käyttäytymisasioissa). Folkhälsan (joka Lucia-kisaa järjestää) suuttui ja kauhistui (koska Lucia jos mikä on pyhää) ja paikalle huudetaan Amnesty ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Jumala ja Stefan Wallin. Televisioon mennään sättimään sivuston päätoimittajaa (suomenruotsalaiseen ohjelmaan tietysti). Että kyllä he ymmärtävät että netissä on sananvapaus MUTTA SE EI SAATANA KOSKE LUCIA-EHDOKKAITA! Tästä draamasta puhuu nyt koko ankkalampi. Ja osa meistä kuolee melkein nauruun.

Netissä ihmiset kirjoittavat karmeaa paskaa, koska voivat kirjoittaa anonyymisti. Siis yhtäkään nettikeskustelua ei kannata lukea, jos ei tahdo itselleen megavitutusta sekä vakuuttavaa epäuskoa evoluutioon. Voisihan sitä luulla että esimerkiksi Hesarin nettifoorumia käyttävät ihmiset, jotka ovat fiksuja, mutta silloin ajattelisi väärin. On siellä varmaan fiksujakin, mutta enemmistö on idareita ja provoja. 90 % kerroista kun lukee jonkun uutisen yhteydessä kommentteja nettiforumilta, niin alkaa aika nopeasti läimimään itseään, koska ei muistanut että NETTIKESKUSTELUJA EI PIDÄ LUKEA. Sama toistuu tasaisin väliajoin, mutta se ei muuta siitä faktaa, että joka kerta se ottaa yhtä paljon päähän. Menee jotenkin usko ihmiskuntaan, kun (taas) joutuu huutamaan ääneen ”ei voi vittu olla näin tyhmää jengii!”. Mä en suosittele nettikeskustelujen lukemista kenellekään.

That said: niin se vaan on. Sananvapaus on tärkeä arvo, mutta siinä on armottoman typeryyden mentävä porsaanreikä. Ihmiset muuttuvat kamalan ilkeiksi netissä, enkä osaa sanoa mistä se johtuu. Puskista ammutaan, ja puretaan jotain omaa pahaa oloa ja kateutta ja vihaa. Lukekaapa joskus Markkinointi & Mainonta –lehden nettifoorumia. Siellä hämmentyy miten ilkeästi mainosalan ihmiset toisistaan puhuvat netissä. Kasvotusten ovat varmaan ihan kivoja.
Jos ihminen esiintyy julkisuudessa, niin jotakuta alkaa aina vituttaa. Voit loppuun asti yrittää olla kiva ja miellyttää kaikkia, mutta voit laskea sen varaan, että jokaista fania kohtaan on kaksi jotka kirjoittavat nettiin jotain paskaa. En usko, että kukaan julkkis googlaa itseään. Ensimmäinen kerta opettaa. Et löydä julkista henkilöä, josta ei jossain kirjoitettaisi ihan kamalaa paskaa. Ei tietenkään ole huippumahtavaa kun joku kirjoittaa että on tyhmä, ruma, läski fasistihuora tai jotain, mutta niin se menee. Jollakulla oli todellakin niin paha olla, että hänen täytyi parantaa oloaan oksentamalla jonkun vieraan julkkiksen päälle netissä. Ja jos ei hänellä sen parempaa tekemistä ole, niin silloin häntä pitää ennemmin sääliä kuin kovasti vihata. Ei kaikkia pidäkään miellyttää, ja se on sitä paitsi mahdotonta.

Mutta takaisin näihin Lucia-ehdokkaihin. Kyllä hekin tiesivät kun ehdokkaiksi ryhtyivät, että heistä tulee pienimuotoisia julkkiksia ankkalammikossa. On tosi koomista, että kun paskaa kirjoitetaan Mikael Jungnerista, rehtorista, jostakin proffasta, Stefan Wallinista, Calle Haglundista tai ylioppilaskunnan hallituksesta tai jostakusta muusta semijulkkiksesta niin se on kaikkien mielestä ihan ok, eikä kukaan koe, että asiaan tarvitsee puuttua. Mutta sitten kun kirjoitetaan Lucia-ehdokkaista, niin asia raportoidaan päivätolkulla jo valtakunnanmediaa myöten. Ei tän suomenruotsalaisempaa draamanäytelmää voisi edes keksiä fiktiokirjailija. Jos suostuisin käyttämään blogitekstissä hymiöitä, niin tähän tulisi sellainen. Ehkä jopa sellainen joka hekottaa suu auki.

4 Comments:

 • At 10:58 PM, Blogger Tomi said…

  Itse olen huomannut täysin saman noiden nettikeskustelujen suhteen. Ihmiset muuttuvat yllättävän tyhmiksi! Joskus tulee vielä vahingossa luettua hesarin keskusteluja ja voi sitä raivon ja paasaamisen määrää joka siellä vallitsee! Ja yleensä nämä suuret epäkohdat joita siellä puidaan, eivät liity mitenkään uutiseen tai ratkaisu löytyisi tekstistä (mm. perheen sisäistä adoptiota käsiteltiin kovin kärkkäästi). Ehkä vielä joskus opin pysymään erossa niistä! :D

   
 • At 1:29 PM, Anonymous Raisa said…

  Olet niin oikeassa. Suurin osa ihmisistä menee jotenkin sekaisin osallistuessaan nettikeskusteluihin. En tajua. Ja yritän olla osallistumatta.

   
 • At 8:29 PM, Blogger Emmi said…

  http://www.facebook.com/group.php?gid=116148129541&ref=ts

   
 • At 9:20 PM, Blogger Lotta said…

  Heh, joo, mä liityin tohon ryhmään pari päivää sitten. NIIN osuva :)

   

Post a Comment

<< Home