LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Saturday, March 20, 2010

Kansallinen itsetunto

Eilinen kolumni Radio Aallolla:

Meillä suomalaisilla on sairaalloinen pakkomielle tietää, mitä mieltä muu maailma on meistä. Olemme aivan uskomattoman otettuja joka kerta kun Suomi saa kansainvälistä huomiota, tai kun joku JOKA MYÖS TUNNETAAN ULKOMAILLA tulee tänne kunnioittamaan meitä läsnäolollaan.

Tuorein esimerkki on tietysti David Beckham parka joka lentää tänne vammautuneena leikkaukseen: ura on vaakalaudalla, kivut kovat, MM-kisaunelma mennyttä. Mutta suomalaiset saapuvat satapäin lentokentälle ja turkulaisklinikan autotalliin hulluna fanittamaan, koska ”iiiiik, onhan tää ihan sairasta, kelatkaa BECKS JA POSH OVAT SUOMESSA!”. Suomalaislehdet pääsevät toteuttamaan journalismin riemuvoittoja otsikoilla kuten:

- Victoria ja David pitivät toisiaan kädestä.
- Lumisade piiskasi Davidin lentokonetta.
- Beckhamit tilasivat pizzaa.

Turkulaiskirurgi Sakari Orava on nyt koko kansan sankari. Kas kun ei torilla tavata.

Minusta on omalla tavallaan hellyttävää tämä meidän naivi alemmuudentunne. Niin paljon meitä hivelee kansainvälinen näkyvyys, että kun amerikkalainen talk show –isäntä tulee suomeen, niin hän pääsee tapaamaan presidenttiä. PRESIDENTTIÄ!
Me pohdimme ulkomailla näkyvää Suomi-kuvaa niin vakavasti, että perustamme työryhmiä asian kirkastamiseen. Yksikään ranskalainen ei mieti jotain Ranska-kuvaa eikä liioin heltiä Sarkozylta kutsuja jos vaikka Jay Leno menee Pariisiin.

Meitä huolestuttaa se, että Suomi-kuvaa himmentää negatiiviset tapahtumat kuten kouluampumiset. Ne ylittävät suurtenkin medioiden uutiskynnykset. Jokin perverssi puoli meissä kuitenkin saa meidät klikkaamaan BBC:lle tai CNN:lle lukemaan: Mitä ne nyt kirjoittavat meistä. Ei siellä tietenkään mitään sellaista faktaa ikinä lue, mitä ei jo suomalaisissa tiedotusvälineissä olisi tiedetty mutta ei meitä oikeastaan uutisessa faktat kiinnostakaan. Meitä kiinnostaa mitä mieltä meistä ollaan.

Saman kolikon toinen puoli on se riemukas me-henki ja kansallinen ylpeyden tunne jota tunnemme suomesta kansainvälisissä yhteyksissä. Vaikka miten olisi kironnut kännykkänsä ja vaihtanut sen vaikka amerikkalaiseen kilpailevaan merkkiin, niin kukapa meistä ei RAKASTAISI sitä hetkeä kun saa, omahyväisesti myhäillen, tapaamalleen amerikkalaiselle sanoa: ”You think Nokia is Japanese?! Don’t be ridiculous. Nokia is Finnish. Of course.”.

4 Comments:

 • At 1:49 PM, Anonymous Internet-sosiologi said…

  Et kai nyt vain kaadu omaan nokkeluuteesi? :D "Voi vitsit, mitähän ne ajattelee meistä, kun me aina ajatellaan että mitähän ne ajattelee meistä".

   
 • At 4:09 PM, Blogger Tiina said…

  Kaikista paras juttu oli, kun luin lehdestä miten Beckhamit olivat ylistäneet suomalaisten vieraanvaraisuutta ja haluavat tulla tänne toistekin tutustumaan kauniisen luontoomme jne. Bullshit...
  Jutun lopussa mainittiin hyvin ohimennen, että nämä lausunnot oli antanut heidän tiedottajansa (tai joku vastaava) ja itse pariskunta ei ollut sanonut sanaakaan.

   
 • At 12:34 PM, Anonymous Lippe said…

  haha, kerrotiin jopa mitä täytteitä oli heidän pizzoissa. Muistatkos kun Madonna kävi täällä? Madonna söi turkulaista ahvenfileetä ja osti helsinkiläisestä tanssiliikkeestä vaatteita. Hellyyttävää mustakin :)

   
 • At 11:29 PM, Anonymous Anonymous said…

  Siis.. Beckhamithan viettävät tyyliin kerran talvessa aikaa Lapissa, ihan siellä Joulupukin naapurissa, joten en voi käsittää miksi se jänteen leikkaaminen on nyt niin mielettömän hienoa. Otettakoon kuitenkin huomioon, että Beckhamin leikkausta ei toki huomioitu vaan suomalaisessa mediassa, ja aivan se ja sama mihin maahan hän olisi mennyt leikkauttamaan koipensa, olisi vastaanotto ollut hyvin samantyylinen.

   

Post a Comment

<< Home