LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Tuesday, January 30, 2007

Kähmiä vaiko eikö kähmiä?

Sofi Oksanen löi, kun mieskansanedustaja kouraisi peffasta. Oikein. Niin pitäisikin tehdä. Mäkin olen aika nynny, ja yritän hoitaa tuollaisissa tilanteissa (riippuen lähentelijästä) asian sivistyneesti (pyöräyttelemällä silmiäni lähellä seisoville, kommentoimalla sarkastisesti tai nostamalla tuomitsevasti kulmiani). Rosa Meriläinen kehuu Sofi Oksasen toimintaa. Liian moni on hiljaa, eikä heti nosta äläkkää. Pitäisi nostaa. Ihan vaikka ukkojen omaksi hyväksikin. Jos ne vaikka luulevat, että näin ihan oikeasti isketään naisia? Pitäähän ne päästää piinasta ja ikuisesta saamattomuuden tilasta kertomalla, että EI NÄIN. Kokeile vaikka JUTELLA naiselle. Jotkut naisethan ovat myös muuta kuin sukupuolielimensä.

Meidän kaikkien iloksemme myös Kauko Juhantalo on päättänyt osallistua keskusteluun: ”Olen ollut eduskunnassa kauan, ja minulle tällainen on kyllä täysin vierasta, enkä ole sellaista havainnut. Mielestäni tämä on joku uusi muoti-ilmiö tai erittäin uutta feminismiä”. Voi Kake kiltti. Mä EN ollut eduskunnassa kuin vähän yli puoli vuotta, ja jo sinä aikana kävi harvinaisen selväksi miten usea kansanedustajaherra käyttäytyy nuoria naisia kohtaan. Lienee vähäinen yllätys että kansanedustajakollegat eivät ole sinua, toista keski-ikäistä miestä, ahdistelleet.

Minulta on yksikin kansanedustajamies tarjoutunut nuolaisemaan huulikiilteen huuliltani (kädet eivät tosin olleet peffallani, vaan poskillani ja pitivät päätäni kiinni). Sain viime hetkellä tehtyä action-elokuva pyörähdyksen ja kieli osui mun poskelle. Ei toikaan nyt aivan PC-toimintaa ole. Eikä mitenkään yksittäinen tapaus. Tuollainen ottaa päähän aivan holtittomasti, eikä se ole mitään ”erittäin uutta feminismiä”.

En ollut Manalassa kun Sofi Oksanen hutki kansanedustajaa, enkä mä tunne henkilökohtaisesti (tai mitään antipatioita) Jukka Roosia kohtaan, eli en tohon yksittäiseen tilanteeseen voi ottaa kantaa. Mutta mun mielestä tää mieskansanedustajien härski jeesustelu siitä, että tällainen käyttäytyminen on niin helkkarin vierasta, on tekopyhää. Vaikka kaikki kansanedustajamiehet EIVÄT olekaan tuollaisia, niin epäilen etteivätkö he olisi jonkin sortin kyseenalaista toimintaa joskus todistaneet. Ja elleivät, niin onpa helkkarin hyvä että Sofi Oksanen älähti.

Tästä piti tulla vaan pieni kommentti, ja tästä tulikin oksennus.

6 Comments:

 • At 11:22 AM, Anonymous Anonymous said…

  Niinpä. Tuollaista kähmintää tapahtuu muuten muuallakin kuin eduskunnassa. Vastenmielisintä tuossa on se, että sinänsä hyvin koulutetut miehet, jotka arvostavat muuten hyvää ja kohteliasta käytöstä eivät näe mitään ristiriitaa siinä, etteikö heillä olisi sitten oikeus iskeä kiinni tai huvitella jollakin spermanroiskinnalla, vaikkakin ihan sanallisella tasolla. Vakavasti. Itse olen pettynyt miehiin, joista edelleenkin kuitenkin niin pidän. No, tästä asiasta on väännetty kättä jo ties kuinka kauan: mutta kuka auttaisi ymmärtämään miesten logiikkaa? Kun yksi limakoura oli kerran iskenyt kätösensä silloin 19-vuotiaan harjoittelijan tisseihin ja kun aloin huutaa, että "näpit irti tai soitan poliisit", tämä kysyi suu auki, että "Ai, eikö se ollutkaan hauskaa?". No ei. Mitä vanhemmaksi tulee (ainakin itseni kohdalla) sitä suurempi kauhu miehiä kohtaan tulee - juuri siksi, että se valta mikä heillä mukamas sukupuolen saralla on, ahdistaa. Odotan sitä päivää, että vastaan tulisi edes yksi mies, joka olisi luottamusta herättävä, sillä tottahan heitäkin on. Tai ainakin edelleen toivon niin.

   
 • At 1:14 PM, Blogger Qtea said…

  Siinä Rosan kirjoituksessa oli myös kiinnostava havainto siitä, miten kansanedustajat solidaarisuudesta toisiaan kohtaan jättävät sosiaalisen rankaisun keinot käyttämättä ja vaikenevat toistensa sikailuista.

  Eduskunnan jäsenet harvoin kertovat talon ulkopuolella kollegojensa törttöilyistä. Jotenkin eduskunnassa ajatellaan, että ikävien juttujen kertominen on oman pesän likaamista - ei huono käytös sinänsä.

  Tämä varmaan pätee myös muualla kuin eduskunnassa - pienet eriytyneet ryhmät voivat kehittää sisäisen solidaarisuudentunteensa aivan käsittämättömän vahvaksi.

   
 • At 6:53 PM, Anonymous Anonymous said…

  Saako myös mies lyödä naista, jos tämä kouraisee miestä peffasta?

   
 • At 9:35 AM, Anonymous Anonymous said…

  Ei tietenkään koskaan saa lyödä. Miestä ei saa lyödä, naista ei saa lyödä. Tuohon kähmimiseen ei vaan ole mitään järkevää reagointitapaa. Onko kellään ehdotuksia. Kähmiä takaisin? Mikä teko saisi kähmivän miehen yhtä hämilleen ja ärsyyntyneeksi kuin kähminnän kohde? Itsekin tyydyn pelkkään silmien pyörittelyyn, mahdollisimman ylimieliseen katseeseen ja joskus satun piikkareilla astumaan vähän varpaille. Ekalle kommentoijalle; minusta valtaosa miehistä on fiksuja, en ymmärrä miten olet törmännyt vain törppöihin? Noita kähmiviä ääliöitä on pienempi osa. Suurin osa miehistä tosin ei ota vahvasti kantaa kähmintää vastaan, mutta mikä intressi heitä siihen ajaisikaan?

   
 • At 11:44 AM, Blogger hna said…

  Mitä vanhemmaksi minä tulen, sitä varmemmaksi olen tullut ettei KENELLÄKÄÄN ole oikeutta kajota minuun, ei kähmiä, nipistellä. Suhtaudun kaikkeen tämän sektorin leikkimieliseen "lähestymiseen" kovin nihkeästi.

  Yleensä käsi tms. saa kyytiä ja yleensä kerron että seuraavasta yrityksestä koituu jo jotain muuta. Paljon ikävämpää.

  Sillä itseä ainakin todella oksettaa jonkun hirveän äijän ja liimanäpin fyysinenyhteys.

  Ja sillä koulutuksella ei tunnu olevan asian kanssa what so ever merkitystä. Aivopoliosta kärsivät kaikki, jotka siitä kärsivät.

   
 • At 12:00 PM, Anonymous Tiina said…

  Aina tämä keskustelu, saako mies lyödä naista, jos nainen kähmii. Ei tietenkään saa lyödä, nainenkaan miestä. Mutta ei saa kähmiäkään. Miksi aina löytyy joku, joka tekee siitä lyömisestä suuremman pahan, kuin kähmimisestä?

   

Post a Comment

<< Home