LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Wednesday, January 17, 2007

Vajaatoiminta

Mulla on sisäkorvan tasapainoelimen vajaatoiminta. Oon pari päivää kulkenut pienessä sumussa. Huimaa koko ajan, ja päässä humisee (tiedättekö sellaisen huminan mikä kuuluu kun on laivalla? Sellainen mulla on ollut päässä pari päivää). Päätin luottaa länsimaiseen lääketieteeseen, siitäkin huolimatta että työkaverini Jukka on hurahtaut homeopatiaan ja vaikka mihin. Onneksi luotin. Lääkäri sanoi että mulla on vajaatoiminta. Se menee itsestään ohi, mutta viikon tai pari huimaa ja oksettaa. Jes. Sen lisäksi lääkäri sanoi että ”mikään ei viittaa siihen, että ongelma on aivoissa”. Fabulous, nyt sen on todistanut myös lääkäri.

Tän päivän lehdessä on juttu siitä, miten eräälle leukemiapotilaalle oli löytynyt sopiva verenluovuttaja. Luovuttamista ei sallittu, koska mies oli homo. Nyt tarkkana! Eihän tuollasta voi olla olemassa! Vuosi on 2007, ja homoilla on elinikäinen verenluovutuskielto. Eihän tuo enää perustu edes mihinkään tilastoihin, minkä mukaan homoilla olisi suurempi todennäköisyys sairastua HI-virukseen, koska HIV on ihan yhtälailla heterojen tauti nykyään. Homot eivät ole sen enempää riskiryhmä kuin heterotkaan. Ja pitäähän se veri testata joka tapauksessa, ei siinä mitään merkitystä ole ihmisen seksuaalisella suuntautumisella. Oon aika varma että siltä perheeltä, joka nyt menettää isän tai äidin tai tyttären tai pojan syövälle, ei oikein liikene ymmärrystä kyseiselle säädökselle. Eikä multakaan.

5 Comments:

 • At 10:43 PM, Anonymous pekka said…

  Nyt Lotta on käsittänyt tilastot vähän väärin. Nykyään hiv-tartuntoja tulee heteroseksistä suunnilleen yhtäpaljon kuin homoseksistäkin (viime vuonna heteroseksi tartunnat 15kpl, homoseksi 8, Toissa vuonna heteroseksi 8, homoseksi 10). Tämä kuitenkin tarkoittaa että homojen saada hiv-virus on paljon suurempi, koska uskoakseni heitä on edelleen merkittävästi vähemmän kuin heteroita. Siitä on vaikea sanoa kummalla populaatiolla on pidempi viive tartunnasta diagnoosiin, mikä on sinänsä verenluovutuksen kannalta varsin olennainen riskitekijä.

  Veri kyllä testataan, mutta parin ongelman kautta: tuore tartunta hiv,hbv tai hcv viruksesta ei näy. Hltv virusta testataan vain tuoreilta luovuttajilta ja määräajoin myöhemmin. Lisäksi veri testataan kymmenien luovuttajien pooleissa, mikä käytännössä tarkoittaa, että positiivinen testi tulos aiheuttaa lukuisien luovutusten menemisen hukkaan. (Tämä lienee käytännössä nykyään varsin pieni harmi, kun positiivisia näytteitä ilmenee varsin vähän. Arkistonäytteistä kyllä saadaan tietää kenestä positiivinen näyte johtui, mutta siihen mennessä ainakin punasolu ja verihiutalevalmisteet olisi jo pitänyt käyttää)

  Näin ollen kyllä edelleenkin homojen dissaus verenluovutuksessa on ihan perusteltua.

   
 • At 6:20 AM, Blogger Lotta said…

  OK, mutta jos absoluuttiset numerot kerran liikkuvat kymmenissä, niin dissaus ei ehkä suinkaan ole perusteltavissa, siihen nähden mitä sillä voitaisiin voittaa jos he saisivat luovuttaa?

   
 • At 1:04 PM, Anonymous Anonymous said…

  Kyllä meitä hetskuluovuttajia on suunnilleen tarpeeksi. Mua muuten sorsitaan kun en kelpaa
  spermanluovuttajaksi. Vika on vain siinä, että pikkuveitikat ei kestä pakastamista. Voisinhan mä luovuttaa tuoretavaraa luonnonmenetelmällä.

   
 • At 2:04 PM, Blogger hna said…

  "Kyllä meitä hetskuluovuttajia on suunnilleen tarpeeksi."

  Jooo-o, mutta vaikka...

  "Suomalainen rekisteri (luuydinluovuttajasellainen) yli 21 000 jäsenellään on maamme väestönmäärään ja perimätaustaan suhteutettuna oikean kokoinen. -- pyrimme pitkällä aikavälillä tasapainottamaan rekisteriä kohdistamalla rekrytointiponnisteluja erityisesti nuorten miesten saamiseksi luovuttajien joukoon."

  - Jarmo Laine, ylilääkäri, kudos- ja veripalvelut (Veripalvelu), Ytimessä lehdessä 2007

  Niin, naisia luuydinluovuttajista on 67% ja sitä luuydinta luovutetaan mm. syöpäpotilaille. Ei pelkkää verrrta.

  Luuydinluovutusrekisteriin pitää ihan itse liittyä. Eli pyytää saisiko täyttää yhden lomakkeen. Ja sit vaan venttailla, josko mätsää jonkun kaa.

  Ja tosi vähän on 21 tuhatta, ainakin musta. Omista tutuista vain isä ja setä luovuttaa verta (siis itseni lisäksi). Kaikilla (myös mummolla...) muilla on vaaaaaan irtosuhteita! Tai sitten ne ei viitti... En tiedä kumpi on parempi syy.

   
 • At 2:23 PM, Blogger Juhana said…

  Itse sain elinikäisen verenluovutuskiellon yhden (1) miestenvälisen suojatun seksikokeilun perusteella! Se tapahtui 25.6.1999, testeissä kävin 20.6.02, 15.8.04 ja 16.9.07, esimmmäistä lukuun ottamatta kaikki lääkeaineilla tehtävien tutkimusten perusteella. Kaikki negatiivisia hiv:n, hepatiittien ja klamydian suhteen, minä koko ajan oireeton. Heteropartnereita minulla on ollut 2, enkä milloinkaan tämän kokemuksen jälkeen ole tuntenut sen suurempaa halua tai kiinnostusta omaa sukupuolta kohtaan.

  Kyllä, tuli leimattu ja likainen olo. En vain käsitä, miten muka voisin olla sen suurempi riskihenkilö kuin kukaan muukaan. En käsitä, mihin tällainen ylitsevuotava hätävarjelu perustuu!

  Kai se on sitä, etteivät he halua ottaa sitä riskiä, että sattuisin valehtemaan tässä asiassa, sillä homous on yhä stigman ja epäluulon peittelemä -> suurempi riski asiasta vaikenemiseen, tosiasioiden kieltämiseen ja valehteluun.

  Kaiken huippu oli napakka kehoitus aina vastaisuudessa käyttää kondomia KAIKISSA seksiakteissa ja kertomaan riskistä partnereille.

   

Post a Comment

<< Home