LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Friday, November 21, 2008

Kolumni

Onko joku joka ei saa Vihreää Lankaa kotiin? Siis Vihreän Liiton lehteä? En mäkään, mutta mä kirjoitan sinne välillä kolumnia. Tässä uusin.

Kuka Kukin Olisi

Sinkkuelämää -leffan ensi-ilta oli vuoden elokuvatapahtuma. Miljoonat naiset ympäri maailman odottivat kuin kuuta nousevaa nähdäkseen viimeisen luvun – ja toivon mukaan onnellisen lopun – tutun new yorkilaisen naisnelikon tarinassa. Jokainen nainen, joka hiemankaan aikanaan seurasi sarjaa pohti joko salaa itsekseen tai avoimesti tyttöporukassa kuka neljästä naisesta hän itse olisi. Jos muuta väittää, valehtelee. Mielenkiintoista oli, että jokaiselle löytyi aina sielunsisar sarjasta. Kaikki identifioituivat johonkuhun.

Muutama vuosi Carrien, Samanthan, Mirandan ja Charlotten suosion oltua huipussaan, ilmestyi telkkariin sarja, jota kutsuttiin miesten vastineeksi Sex and the Citylle, nimittäin Entourage. Miehet eivät suinkaan yhtä avoimesti esimerkiksi lätkätreenien jälkeen pukukopissa pohtineet, kuka kukin olisi sarjassa, mutta siinäkin sarjassa nähtiin jossain määrin miesten kirjo. Mitä jos tätä pelia olisi pelattu vaikka kuntavaalien puheenjohtajakiertueella?

Vaikka voikin olla, että tässä mennään sukupuoli edellä puuhun, niin jako menee sarjojen mukaan miehiin ja naisiin. Entouragen päähenkilö Vincent Chase on tietysti Matti Vanhanen. Vincent on pääministerin tavoin kaiken keskipiste ja vieläpä parantumaton naistenmies. Vincentin (ja Matin) ongelmat liittyvät harvoin hänen ammattiinsa, ja useammin ongelmallisiin tyttöystäviin ja heidän välttelyyn. Vincentin kaveri ja manageri Eric on pieni ja nokkela, eli ilmetty Jyrki Katainen. Tunteellinen mutta pragmaattinen Eric joutuu usein tulilinjalle neuvotteluissa Vincen puolesta, ja niin käy myös valtiovarainministerille. Vikkelä ja ärsyttävä Turtle on aina äänessä, ja Martti Korhosen tavoin ei oikein aina tajua asiayhteyksiä. Turtle on oikeasti hyväsydäminen, kuten suomalainen Martti-veljensä, mutta joutuu aina paitsioon kun isot pojat rupeavat leikkimään. Turtle ei koskaan saa parhaita duuneja tai kauneimpia naisia, eikä kyllä Marttikaan. Johnny Drama on värikkäin sarjan hahmoista, ja puheenjohtajien hullunkurisissa perheissä hänen vastaavuutensa on tietysti Timo Soini. Johnny Dramalle nauretaan ja pyöritellään silmiä, mutta jotenkin hän aina putoaa jaloilleen.

Päivi Räsänen on tietysti Sinkkuelämää-Charlotte: Konservatiivinen, perhearvoja kunnioittava nainen, jonka mielestä ainoa, oikea perhemuoto on naisen, miehen ja mahdollisten lasten muodostama ydinperhe. Charlottella tosin oli homokavereita. Veikkaan, että Päivi Räsäsellä ei. Tarja Cronberg on ilmetty Miranda. Uraorientoitunut ylisuorittaja, joka on kaikista hahmoista älykkäin mutta kuusnolla vähiten glamoröösi. Jutta Urpilaiselle jää Carrie. Carrie ei varmaan ikinä jäisi kiinni punaisessa jakkupuvussa, mutta pohtii hänkin alituiseen, mitä miehet ovat hänestä mieltä. Sankarittarena häneltä odottaa paljon, mutta sitten huomaa, että hän onkin ihan tavallinen ihminen, ja joskus vähän pihalla. Tasa-arvon nimissä Samanthaksi jää tietysti Stefan Wallin. Sekä Samantha että Stefan ovat feministejä, toinen sanoissaan, toinen teoissaan. Päästäkseen hallitukseen Stefanin puolue on Samanthan lailla valmis sänkyyn kenen kanssa tahansa.

1 Comments:

  • At 4:50 PM, Anonymous Anonymous said…

    Lanka ei suoraan ole puolueen lehti vaan itsenäinen ja puolueen linjaa kritisoivakin, vaikka se onkin vihreiden jäsenetu ja saa tukea puolueelta :)

     

Post a Comment

<< Home