LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Monday, February 09, 2009

Blogiliksaa

Jösses ändå. Sitter jag på en guldgruva? Hesarin netissä oli uutinen siitä, että ruotsalaisteini tienaa blogillaan tuhansia. Ruotsissa bloggaaminen ja blogien lukeminen on paljon edellä, ollut jo vuosia, ja samalle tasolle ei olla suomalaisessa kansalaiskeskustelussa päästy. ”Jokaisella” (anyone who’s anyone) on Ruotsissa blogi, ja keskustelua käydään laajasti, niin että linkitetään toisten blogeihin, ja sillä on saatu aikaan esimerkiksi todella vilkasta – ja aidosti mielekästä ja syvällistä – poliittista debattia, kun eri puolueiden kansanedustajat ja muut vaikuttajat argumentoivat toistensa näkemyksien puolesta ja vastaan. Retoriikkaankin on Ruotsissa kautta aikojen panostettu enemmän (sekä blogeissa että livenä). (Apua, tästähän on tulossa sellainen kamala ”Ruotsissa kaikki on niin mahtavaa, ja täällä ollaan vaan paskoja” –juttu. Se ei siis todellakaan ole tarkoitus, siellä vaan blogikulttuuri on tosi erilainen).

Genreblogeilla on todella paljon lukijoita, ja luulen, että valtaosa työikäisistä seuraa joitakin blogeja ainakin semisäännöllisesti. Ebba von Sydow kaiketi tuplasi tulonsa bloginsa myötä, ja on nyt jonkinlainen selfmade (mutta uskottava) auktoriteetti sekä muodissa että bloggaamisessa. Kovinkaan moni bloggaaja ei ole onnistunut nostamaan tunnettuuttaan vain siksi, että ne bloggaavat. Ebba von Sydow, Perez Hilton, ehkä Arianna Huffington. Kuka on Suomessa tunnettu siksi, että bloggaa niin hyvin? Iivi Anna Masson blogia luki moni fiksuna pitämäni ihminen, mutta hän lopetti bloginsa. Jussi Halla-aho näkyy mediassa bloggaajana tuon tuostakin, mutta ei siksi, että hän olisi niin poikkeuksellisen nokkela. Kansanedustajat pitävät blogeja (tai oikeastaan nettipäiväkirjoja), joita päivittävät kun päivittävät, varmaan enemmän siksi, että niille on sanottu, että kaikilla pitää nykyään olla blogi. Sen päivittämistahti aina kiihtyy ennen vaaleja, ja hiipuu sitten taas…

Mutta asiaan. Ruotsin kolmanneksi luetuin blogi on 17-vuotiaan teinitytön pitämä Kissies. Kissies ei ole teemabloggaaja (muoti, teknologia tai god forbid vaikka neulonta) eikä ainakaan nopealla vilkaisulla näkemyksellinen. Siitä huolimatta blogia pitävä Alexandra tienaa vajaa 5000 euroa kuukaudessa sponsseilla ja mainoksilla, ja kävijämäärät ovat kymmenissä tuhansissa. Käykääpä tsekkaamassa tämä blogi.

Mä hämmennyin kovin kun kävin siellä. Mä en kerta kaikkiaan ymmärrä sen viehätystä. Alexandra kertoo päivittävänsä joskus kymmeniäkin kertoja päivässä. Mukana on paljon valokuvia, mikä on tietenkin plussaa, ja jonkinsorttisia lukijagallupeja, jotka vaikuttavat vähän tekemällä tehdyiltä (tyyliin: Voih, minulla on ollut niin kovin rankka päivä, enkä ole saanut pitkää kuumaa suihkua koko viikonlopun aikana. En mitenkään selviä ilman pitkää suihkua. Mitä ilman sinä et selviä??) (Huom, boldaus ja alleviivaaminen ei ollut mun, vaan Alexandran). Mun mielestä on ihan huippua että tollanen nuori kimma on onnistunut hankkimaan itselleen elannon bloggaamisella, mutta sitä mä en ymmärrä, että miksi juuri tämä blogi? Ekalla sivulla on kuvia aamiaissmoothiesta, kuvia annoksesta kiinalaisessa ravintolassa, ja lyhyt kertomus siitä, että oli siellä kahden kaverinsa kanssa. Pahimmillaan postaukset ovat kuin tylsiä Facebook-statuksia. Alexandra is bored. Alexandra is tired. Alexandra is eating. Alexandra is getting up early.

Alexandra veikkaa itse, että ihmisten viehtymys liittyy siihen, että hän sanoo asiat suoraan ja provokatiivisesti. Viimeiset 15 postausta on tosin aika provottomia. Ja ihan oikeasti myös aika sisällöttömiä. Bonfire of the vanities, niinku.

Mun päätelmä on, että ihmiset seuraa tota blogia, koska telkkarista ei tule tällä hetkellä BB:tä. Ihan sama konsepti, mutta vielä hieman interaktiivisempi. Tirkistellään ventovieraan ihmisen elämään, joka kuitenkin päivittää blogiaan monta kertaa päivässä. Vähän niin kuin seuraisi BB:tä 24/7-kanavalta.

Siinä mielessä blogi kyllä oli inspiroiva, että tuli fiilis itsekin ruveta bloggaamaan paljon aktiivisemmin. Jossain vaiheessa mulla kulki aina kamera mukana, ja laitoin paljon kuvia tänne. Nyt se on jäänyt ja postaustiheyskin on vähän semisatunnaista. Ehkä mä teen parannuksen? Ja pakkaan heti mukaan kameran käsilaukkuun. Ja pahimmassa tapauksessa postaan tänne sitten ne kuvat mun Kung Pao Kanasta, koska kyllä mullekin 5000 kuussa kelpaisi.

LUKIJAGALLUP:
Mikä on Kissies-blogin viehätys??

10 Comments:

 • At 3:15 PM, Blogger Zepa said…

  Kyllä Birdy oli pre-kirja-aikoina erittäinkin tunnettu bloggaaja. Ei tosin siinä mielessä että olisi tienannut tonneja sijoittamalla kuukuppimainoksia blogiinsa (ei ollut tapana vielä silloin) vaan siksi että sillä oli paljon sanottavaa ja kirjoitti asiansa provohtavaan tyyliin. Kirja (Selibaattipäiväkirja, siis) sai todella hyvää nostetta blogista, eikä kirjaa olisi ikinä julkaistu ellei blogi olisi ensin ollut niin tunnettu ja nasakka.

  Nythän Birdy päivittää paljon harvemmin. Ei tosin niin harvoin kuin edelleen rikki oleva Blogilista väittää eli viimeinen päivitys olisi muka tullut viime vuoden toukokuussa...

   
 • At 5:15 PM, Anonymous Anonymous said…

  Mä jaan mielessäni blogit kahtia, mielipideblogeihin ja noihin kissies-tyyppisiin, jotka on jo jonkinlaista sallittua tirkistelyä. Luen ensimmäisiä, poliittisia ja muita näkemyksellisiä blogeja. Mä en sorry vaan ole kiinnostunut mitä sulla Lotta on tänään päällä, mutta se kylläkin mitä tänään ajattelit, on tärkeää.

   
 • At 7:26 AM, Anonymous Pöpö said…

  En kyllä ton sun "mainoksen" perusteella jaksa lähteä "mainostamaasi" blogia edes katsomaan.

   
 • At 10:02 AM, Anonymous Petri said…

  Kissies-blogin suosio liittynee aika paljon bloggaajan ulkonäköön ja yhteiskunnassa vallitseviin ulkonäkökäsityksiin.

   
 • At 6:15 PM, Anonymous raita said…

  Voi luoja, tuo lukijagallup -läppä on juurikin se mikä saa mut näkemään punaista myös suomalaisissa muotiblogeissa, joita silloin tällöin vakoilen muodinnälässäni. Eräskin Suomen suosituimmista muotiblogittareista lopettaa lähes jokaisen postauksensa tyyliin "kolahtiko/putoaako/upposiko/mitäs pidätte?"
  Järkyttävää ja säälittävää kommenttien keräilyä. Ja sitten vielä järjestetään arvontoja, joissa mahdollisuudet voittaa on sitä suuremmat, mitä vuolaammin nuolee blogin pitäjän persettä.

  Voisitko Lotta pliis järkätä jonkun sellaisen arvonnan, mä niiiiin lupaisin tulla tänne avautumaan?

   
 • At 10:20 PM, Anonymous Anonymous said…

  Osuvasti vertasit BB:hen noita tuon tyyppisiä blogeja... siitähän suosio todennäköisesti lähtee, että lukijat pääsevät ns. tirkistelemään. Kirjoittajat ovat hyvin nuoria ja nuoria ovat lukijatkin... Tosin minä voin vanhempana täti-ihmisenä rehellisesti tunnustaa, että käyn minäkin tirkistelemässä milloin missäkin blogissa... nytkin täällä;) Muuten Petri mielestäni oivallisesti kiteyttää tuon Kisses-blogin suosion - tyttöhän on tosi mukavan näköinen... moni nuori häneen varmasti mielellään samaistuisi...

   
 • At 5:41 PM, Blogger jarna said…

  Öööh...En käsitä minäkään multisuosiota, vaikka muutenhan tuo on aika normia teinihörhöilyä koko blogi.

   
 • At 3:56 AM, Blogger annnim said…

  Pitääpä kommentoida, kun eksyin tätä kommenttia lukemaan. Jos tyyliblogipuolesta puhutaan, niin kyll Paras Aika Vuodesta by Stella alkaa olla aika kultti jo Suomessa. Hän on myös yksi ensimmäisistä suomalaisista bloggaajista, jolla on jo jonkun aikaa ollut sponsoreja ja nyt siirtyi blogikin lehden nettisivuille, eli palkkiotakin kirjoittamisesta juoksee...

   
 • At 10:40 AM, Anonymous S I L V E R said…

  Hei Lotta! =)

  Ruotsi on edellä, mutta suomalaiset tulevat perässä. Tämä vuosi on blogien juhlaa - lehtitalo ostaa blogin, mainoskampanja pyörii blogissa.. =)

  Tuleppa kuuntelemaan 4.4. Mediapäiville keskustelua blogeista ja niiden menestymisestä!

  Lupaan, että tulee kovaa kamaa!

  Aurinkoisin terveisin,

  KesäVesa

   
 • At 11:45 AM, Anonymous S I L V E R said…

  Annnim:

  Ei ole ensimmäinen jolla on sponsseja. Joku on vaan tehnyt sen ei niin näkyvästi.

   

Post a Comment

<< Home