LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Wednesday, January 14, 2009

Piikkikampadraama

Olen piikkikammaton. Tiedätte ne kammat, joissa on sellainen tylsä metallinen piikki, jolla voi eritellä hiuksista kaistaleita kammattaviksi? No ne ovat samalla myös tappava ase, ilmeisesti. Ei tosin millään muulla lentokentällä kuin Oulun lentokentällä. Mulla on ollut piikkikampa käsilaukussa kun olen matkustanut Amsterdamiin, Dubliniin, Edinburghiin ja Espanjaan. Helsinki-Vantaan lentokentällä asiasta ei olla edes huomautettu, saatika sitten noissa ulkomaiden turvatarkastuksissa. Vaan Oulussapa ollaan valppaampia. Koska Oulu onkin vittu universumin solmukohta ja lentoturvallisuuden jeesus, niin siellä multa otettiin pois mun piikkikampa lentokoneen turvatarkastuksessa. Ja toki minä yritin selittää: se kampa oli mulla kun mä tulin tänne, tossa samassa laukussa. Se on ollut myös isommissa ja tärkeämmissä kohteissa kuin Oulu, ja edes siellä sitä ja minua ei ole pidetty turvallisuusuhkana. Voisitteko edes jotenkin sitten konsolidoida teidän säännökset, niin ettei turhaan raahaa tavaraa joka on sallittua viedä Helsingistä lentokoneeseen, mutta sitten sitä ei enää saakaan takaisin kotiinsa?

Olisin saanut ottaa sen, jos turvatarkastusnainen ensin olisi katkaissut sen piikin siitä. No kas kun se ei silloin enää ole piikkikampa, hyvä nainen! Pidä kampa. Prkl.

Syytän! Sen teki Turvatarkastusvirkailija Tulinen piikkikammalla lentokoneessa!

13 Comments:

 • At 2:49 PM, Blogger Tarja said…

  lentokentät on tosi erilaisia käytännöissään. minuu huvittaa, että hollannista suomeen on lepsumpaa kuin suomesta hollantiin (akseli, jota matkustetaan kuitenkin jonkun verran ja luulis että toisten päin kontrolli olis tiukempi). suomessa läpivalaistaan jopa lasten rattaat, hollannissa ne tutkitaan käsikopelolla ja lapsi saa rauhassa istua rattaissa tutkimusten ajan. suomessa kaikki säännöt otetaan aina ihan pilkun tarkkaan.

  ehkä se naisturvatarkastaja oulussa vaan tartti piikkikamman ittelleen ja päätti nyysiä sen seuraavalta kohdalle osuvalta matkustajalta ;D

   
 • At 4:13 PM, Anonymous kittyfane said…

  Ostin juuri lentomatkoja silmälläpitäen kokomuovisen piikkikamman. Eipähän tulla potentiaalisena tappovälineenä takavarikoimaan edes näissä kotimaan metropoleissa.

  Haittapuolena jakauksentekolaitteessa on piikin tylsyys/ paksuus (muutamia millejä), enkä olisi niin vakuuttunut sen kestävyydestäkään. Mutta jos haluat kokeilla, niin ko. kampoja saa Stockalta parilla eurolla.

   
 • At 5:09 PM, Blogger Suvi said…

  Joensuun lentokentällä sain osakseni jälleen kerran piipittävän metallintunnistimen. Turvatarkastusnainen päätti sitten kommentoida: " Teillä on NIIN isot korvakorut".

  Juu, niillähän varmaan kolkkaa lentäjän?

   
 • At 11:56 PM, Blogger kittyfane said…

  Blogissani on sinulle haaste!

   
 • At 9:08 AM, Blogger Taru said…

  Minä olin kerran äitini kanssa Hki-Vantaan lentokentällä matkalla jonnekin päin Eurooppaa. Menimme saman turvatarkastustiskin läpi, äidiltäni vietiin piikkikampa, minulle ei asiasta huomautettu ollenkaan. En sitten tiedä josko piikki jää helposti jonnekin saumoihin, ettei se näy, mutta aika usein se viedään tarkastuksessa pois. Itse olen selvinnyt useita kertoja ilman, että sitä on huomattu, tai haluttu siitä huomauttaa.

   
 • At 10:05 AM, Anonymous annepa said…

  Suomenkin sisällä on erilaisia sääntöjä eri kentillä, kuten Lotta sanoi. Itse olen kokenut Helsingin, Turun, Oulun, Jyväskylän ja Rovaniemen, joka paikassa eri homma, joskin Oulu on tiukin. Tämä on tosi mielenkiintoista koska ohjeet tulevat ilmailuhallitukselta... Ja tiedättekö, jäätynyt liha on NESTE! Yritin taannoin kuljettaa käsimatkatavaroissa pakastettua hirvenlihaa Rollosta Hkiin (koska silloin ne varmasti tulevat perille ajoissa eivätkä ehdi sulaa, mikä siis ei ole varmaa kun roinat laittaa ruumaan) niin ei onnistunut. Koska nesteitä ei saa viedä ja jäätynyt liha on neste! Liha ei aikaisemmin ole ollut neste ja olen kuljetellut hirveä menestyksekkässti käsimatkatavaroissa mutta juuri tällä kertaa sääntö oli muuttunut. Tämä tuli esiin myös jouluna lehtien uutisoinnissa kun joku yritti viedä kinkun Lontooseen.

   
 • At 10:29 AM, Anonymous Anonymous said…

  Oulusta saa kuitenkin tuoda käsilaukussa Helsinkiin useamman kuin yhden sytkärin, mutta Helsingistä Ouluun päin vain yhden ;)

   
 • At 9:07 AM, Anonymous Sini said…

  Ihan näin aiheesta, eli lentokenttien mielivaltaisista ja satunnaisesti vaihtelevista säännöistä ja tarkatuksista, ohi, niin se metallinen piikkikampa ON tappoväline :) Joskus kymmenen vuotta sitten opiskellessani Ruotsissa näin siellä tv:stä jonkun dokumentin, jossa näytettiin, miten esimerkiksi asuntoon tunkeutuja otetaan hengiltä tuolla pahuuden välineellä. Se näytettiin vieläpä erittäin tarkasti ja konkreettisesti. Yleisen turvallisuuden vuoksi toivon, että tuota esitettyä tekniikkaa käytetään oikeasti vain itsepuolustustarkoituksella niitä tunkeutujia vastaan - siis jos sattuu onnistumaan tunkeutujan yllätyksessä takaapäin ja ehtii vielä tähdätä :)

   
 • At 7:16 PM, Blogger Johanna said…

  "Koska Oulu onkin vittu universumin solmukohta ja lentoturvallisuuden jeesus, niin siellä multa otettiin pois mun piikkikampa lentokoneen turvatarkastuksessa."

  Päivän repeily, kiitos :D

   
 • At 12:58 PM, Anonymous Kampasalakuljettajakriminaali-Ninni said…

  Mun tappajakampa on päässyt 3 kertaa läpi Oulun turvatarkastuksesta. Kai se pitää ens kerralla sitten varmuuden vuoksi pakata laukun sisäkankaan alle ja teipata sinne laukun metallikehikkoon, niin jää pahispiikki välivalaisussa piiloon.

   
 • At 4:16 PM, Anonymous Anonymous said…

  Voi tätä vaahtoamisen määrää, onko kenelläkään tullut mieleen, että ohjeet turvatarkastuksille tulevat hieman ylempää kuin lentokentät ja varsinkin turvatarkastusvirkailijat..esim sellaiselta mitättömältä instanssilta kuin EU. Joten järkeen käyvää on, että virkailijat noudattavat annettuja ohjeita eivätkä keksi sääntöjä "mielivaltaisesti". Tuskimpa tällaista päivittelyä ja voivotusta syntyisi jos esim ravintolan järjestyksenvalvoja tai poliisi sattuisi takavarikoimaan kyseisen piikkikamman turvallisuusriskinä. Eiväthän he toki keksi itse sääntöjä ja lakeja teidänkään mielestä?

   
 • At 6:39 AM, Anonymous Anonymous said…

  Niinpä niin.. Tälläisiä artikkeleita ja kommentteja seuraa kun "asiantuntijat" keskustelevat aiheesta joista heillä ei ole harmainta aavistustakaan. Ennen kuin ihmiset vollottavat menetettyjen esineidensä ja nesteiden perään, heidän olisi järkevää kerätä riittävä määrä ennakkotietoa aiheesta sekä ottaa selville ihan perustason tiedot lentoliikenteen laeista sekä kansainvälisitä määräyksistä.

  Suomessa ei kukaan toimi mielivaltaisesti. Suomi on, kappas kummaa, käytännössä ainoa maa Euroopassa joka edes vaivautuu noudattamaan 300/2008 (2320/2002) asetuksia.

  Todisteita väitteelleni? Lukekaa tilastoita ICAO:lta (YK) viime vuosien ajalta. Heidän mukaan Suomessa on maailman paras turvatarkastus.

   
 • At 10:29 AM, Anonymous Anonymous said…

  Kyllä ne piikkikammat lähtevät takavarikkoon hki-vantaaltakin. Ikävä kyllä turvatarkastajilla ei ole ehkä ihan riittävää koulutusta profiloida matkustajia, että kuka nyt mahdollisesti haluaa sillä piikillä jotakuta tökätä ja kuka taas ei. Turvatarkastuksen läpi mennään ns. lentokentän puhtaalle puolelle, jonne ei haluta esineitä, joita voidaan käyttää matkan aikana vahingontekoon. Tältä puhtaalta puoleltahan kuka vaan voi poimia esineen haltuunsa jos juuri matkustaja X sattuu sen vaikka sinne pudottamaan. Eli näin ollen profilointi ei myöskään onnistu.

  Suomen lentokentillä noudatetaan kansainvälisiä ohjeistuksia mm. trafin ohjeistusten ja suomen järjestyslain lisäksi. Kannattaa ennen matkaa miettiä mitä sinne koneeseen nyt onkaan viemässä ja jos on epäilys ettei matkustamaan jotakin esinettä saa viedä niin kannattaa laittaa se sinne ruumalaukkuun tai ainakin varmistaa Finavialta ja/tai lentoyhtiöltä onko esine matkustamossa sallittu.

  Ja noita ohjeistuksia on jossain määrin pakko toteuttaa pilkuntarkkaan tai koko turvatarkastukselta menee pohja.

   

Post a Comment

<< Home