LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Friday, December 05, 2008

Puhdistus ja Helsingin Mykkä Hiihtäjä

Vihdoinkin mäkin voin päteä kulttuurikeskusteluissa. Mä luin Sofi Oksasen Puhdistuksen kesällä, ja tää on ensimmäinen kerta kun voin ajankohtaisesti sanoa, että oon lukenut Finlandia-palkitun kirjan. Ikinä en ole lukenut voittajakirjaa ennen kuin sen on voittanut. Kolmea viimeistä (tai varmaan enemmän, mutta en edes muista kuka voitti 2004, enkä nyt just jaksa googlata) en ole lukenut laisinkaan. Mä yritin Kjell Westön Där vi en gång gått’ia (just tollai se varmaan taipuu). Luin Drakarna över Helsingfors kun olin lukiossa, ja muista ajatelleeni, että jos joskus kirjoittaisin kirjan, haluaisin kirjoittaa juuri tuon kirjan (mikä on tietysti absurdi ajatus). Joululahjaksi muutama vuosi myöhemmin sain Vådan av att vara Skrake, joka vieläkin kerää pölyä kirjahyllyssä lähes koskemattomana. Där vi en gång gått kuulosti ihanalta, koska se kertoi vanhasta Helsingistä, ja kukapa helsinkiläinen ei rakastaisi sellaisia kirjoja. Mä yritin. Pidin tauon. Yritin lisää. Tauko. Vielä muutama sivu. Ja sitten se vaan jäi. Se ei tempaissut mukaansa tarpeeksi. Ennen olin kiukkulukija, luin huonotkin kirjat loppuun asti, mutta nykyään ne jäävät jonnekin lojumaan, ja aloitan herkästi seuraavan, jos kiinnostus ei jatku. Ajattelen, että siirrän tämän vaikka vessakirjaksi, mutta sitten kirja ei kuitenkaan koskaan kulkeudu toilettiin asti. Mutta eihän Där vi en gång gått tietenkään ole huono kirja, sehän on todistettu sillä, että yksi tyyppi piti sitä yhtenä vuonna parhaana kuudesta. No ei, on se varmaan oikeasti monillakin mittareilla hyvä kirja, Finlandia-palkinnon palkitsemissysteemi nyt vaan on vähän erikoinen.

Korkeakulttuurista sitten matalakulttuuriin (tai ei edes kulttuuriin, oikeasti vaan matalalle), huomasiko kukaan, että Helsingissä haisi tänään kamalan pahalta? Kampin Keskuksen nurkalla jo kävi vähän nenään pierunhaju, ja kun pysähdyin graniittitalon automaatilla alkoi löyhkä jo muistuttaa jotain bioterrorismia. Rankkasadekuuro lievensi hajun hetkeksi, mutta jo kohta steissin kohdalla se tuli taas. Mitä se oli? Oli mitä hyvänsä, hieno ajoitus. Willkommen ins Finnland kaikki universumin ulkoministerit, täällä haisee nyt vähän vetelä Scheisse. Tai Mykkä Hiihtäjä (tiedätte; SDB eli silent but deadly). Tai Suden Vihellys (joka siis ei todellakaan ole sellainen kaksi-sormea-suussa-wuhuu-vihellys vaan pierutyyppi).

No niin, kappas, niin siinä sitten mentiin kirjallisuuskritiikistä pieruihin. Story of my life.

1 Comments:

 • At 10:24 PM, Anonymous Anonymous said…

  Savolaenen joolu-uatto

  Uattouamuna herätään ja sitten myö syyvvään.

  Sitten juuvvaan kahvit ja sitten myö männään torille ja sitten myö syyvvään lihapiirakat.

  Sitten ostetaa joulukuus ja syyvvään munkkipossut.

  Sitten myö tuuvvaan kuus sissään ja juuvvaan päeväkahvit, koristellaan kuus ja sitten myö syyvvään.

  Sitten Suomen Turku julistaa jooluraahan ja sitten myö syyvvään ja otetaan joululökit ja sen piälle vähän syyvvään.

  Sitten naesväki lähtöö käämään haovvoilla ja myö miehet sillä aekoo syyvvään ja kun naesväki tulloo takasin niin myö haokataan väljpalloo.

  Sitten myö kylypee ropsaatettaan joolusaanassa ja syyvvän makkaroo, juuvvaan saanakahvit ja syyvvän pipaarit.

  Sitten myö outellaan jooluaterijjoo ja syyvvään outellessa parj kinkkuvoeleipee, sitten syyvvään jooluateria ja juuvvaan piälle torttukahvit ja sitten myö leekitään joolukuusen ympärillä ja sitten myö syyvvään.

  Sitten kyttäellään joolupukkia ja napostellaan pähkinöetä.

  Sitten tulloo pukki ja myö vähän syyvvään pukin kanssa.

  Sitten avataan lahjat ja sitten pittee kaevaa evakkoleka puulaatikosta ja tarjota pukille paakut ja sitten pukki talutettaan taksiin ja sitten myö syyvvään.

  Sitten katellaan telekkaria ja syyvvään, sitten tirraatettaan iltakahvit ja syyvvään suklaata.

  Sitte otetaan vähän suolasta kun hiukoo ja sitten myö männäännii jo muata.

  Mukavaa uaton ototusta ja muistakkee kansa se joolun totellinen sanoma.

   

Post a Comment

<< Home