LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Wednesday, May 03, 2006

Hippipaidan TV-debyytti

Oooh! I iz TV-current-events-show-celebrity! Äsken olin A-Talkissa juttelemassa perustulosta ja prekariaatin (jota siis itsekin mitä suurimmissa määrin edustan) arjesta kahden EuroMayDay-marssin järjestäjän kanssa. Ohjelman ekalla puolella aktivistit keskustelivat palomestarin ja poliisikomentajan kanssa, ja puolenvälin jälkeen teimme vaihdon ja keskusteluun liityimme minä ja Olli Rikala. Olli oli loistava. Sana ja faktat hallussa. Keskustelu oli mun mielestä tosi hyvä, vaikka aika tietysti vähän tuntui jäävän kesken. Vähän hataralla pohjalla oli jotenkin aktivistien argumentaatio. Toinen perustulon puolustajista, Eetu Viren, sanoo että hänen mielestään kapitalisteilla ei ole oikeus määritellä, millainen työ on arvokasta. Ohjelmassa hän kuitenkin vaati perustuloa sillä perusteella ettei ihmisten tarvitsisi tehdä ”paskaduunia”, joksi hän määritteli muun muassa hampurilaisravintolan työn. Eli kuka nyt mitäkin sitten määrittelee…

Jos missasit ohjelman niin se tulee huomenna torstaina uusintana klo 14.00. Voit katsoa ohjelman myös netistä täältä.

Palautetta tuli välittömäst tekstareiden muodossa ainakin kymmenen. Suurin osa tutuilta, mutta oli hienoa huomata että ihan vieraatkin katsojat olivat kiinnittäneet huomiota kaikkiin viisaisiin asioihin mitä mulla oli sanottavana. Kuten Oiva, joka lähestyi minua viestillä: “Moi Lotta, näin sinut ohjelmassa. Olet herkullisen näköinen. T. Oiva”. Oiva katsoo ajankohtaisohjelmia ihan oikeista syistä. Viimeksi kun olin TV:n suorassa ajankohtaislähetyksessä oli pressanvaalien ekan kierroksen iltana minua lähestyi Oleg joka kirjoitti “Hei, rupeeks mul dominaks? T. Oleg”. YLE:llä on outoja katsojia.

Ja sitten tärkein: meikkaaja oli vähän nihkeä vaikka yritin olla sille ihan älyttömän kiva. Teki salee mut tahallaan rumaksi. Onneksi oli päällä uusi hieno hippipaita.

24 Comments:

 • At 1:55 AM, Anonymous Anonymous said…

  Mitäs vikaa perustulossa on?
  Tässä yksi malli: http://www.liberaalit.fi/to_luku02.html
  Nykyinen tukibyrokratiaviidakko on tuhottava.

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Perustulo

   
 • At 2:06 AM, Anonymous Anonymous said…

  This comment has been removed by a blog administrator.

   
 • At 2:22 AM, Anonymous Anonymous said…

  Ja Olli Rikalahan oli tosiaankin briljantin "loistava" ja piti "faktat hallussa". Kaveri kun väitti, että 600 euron perustulo kaikille kansalaisille maksaisi lähes 30 miljardia euroa (valtion kokonaisbudjetin ollessa n. 38 miljardia euroa). Taitaa olla Olli-pojalla vähän luvut sekaisin tai laskutaito vajavainen, sillä oikea yhteissummahan on KOLME MILJARDIA.

  Kaiken lisäksi on naurettava yksinkertaistus kuvitella, että perustulo koituisi uudeksi ylimääräiseksi kuluksi kaikkien muiden menojen päälle. Tarkoitushan nimenomaan olisi korvata byrokratiaan liittyviä muita sosiaalietuuksia huomattavasti kustannustehokkaammalla perustulolla. Uskomatonta logiikkaa!

  Toinen yhtä todennäköinen selitys (ontuvan logiikan ohella) tälle kaikelle huuhaalle on tietenkin se, että kyse on vain populistisesta pupusta, jonka ainoana tarkoituksenakin on vain harhauttaa ja ajaa propagandatarkoituksia. Kummasta lienee kyse?

   
 • At 8:13 AM, Blogger Lotta said…

  Tarkkaan on taas keskustelu kuunneltu. Niinhän mäkin sanoin, että tukibyrokratiaviidakko on huono ja siihen pitää etsiä ratkaisu. Keskeisin message kuitenkin oli se että on tosi pitkälti arvokysymys haluaako rakentaa yhteiskunnan tuille vai työlle. Mun kanta oli se että mun mielestä vastikkeetonta rahaa ei pidä vaan sataa taivaalta. Mun mielestä ei suinkaan ole kohtuutonta vaatia että ihmiset ottavat itsestään ja omasta elämästään vastuuta.

  Se että joku päivät pitkät esim haluaa kirjoitella kolumneja ja tekstejä, joista kukaan ei ole valmis mitään maksamaan, ei ehkä pitäisi olla kaikkien muiden kustannettavana. Jos nytkin on Suomessa ongelmana että osa tukiennostajista on slackers jotka elävät ihan mukavasti tuillaan ilman aikeitakaan hakea töitä, niin en mä oikein näe että perustulolla olisi ihan älyttömän motivoiva vaikutus.

  Ja darling, et sä voi tulla MUN blogiin kirjoittamaan että mulla on "tyhjä pää" ja olla tulematta deletoiduksi, my vanity has no limits!

   
 • At 8:55 AM, Anonymous Anonymous said…

  Olen kuunnellut sinua erään radioaseman iltapäivissä ja sitä kautta löytänyt blogisi. Ja olihan se pakko katsoa myös eilinen Atalk.

  Mielenkiintoista keskustelua, harmi vaan kun aika on näissä keskusteluissa aina rajallinen ja kun kunnon keskustelua alkaa syntyä vihelletään peli poikki.

  Osa näillä predikaateilla oli ihan hyviä ajatuksia, vain pieni osa. Miksi minusta tuntuu, että tällaiset asiat eivät herätä tavallisissa palkansaajissa muuta kuin huonoa mieltä. Asiat pitäisi pystyä esittämään hieman poliittisemmin. Tällaisiä suoria predikaatismeja esittävät henk. tekevät vain itselleen hallaa, kun pysyvät ja esittävät asiansa täysin jyrkästi.

  Mietin vaan, että kaveri sanoi, että sossussa ja työkkärissä juoksemiseen menee aikaa turhaan, kun voisi tehdä jotain mielenkiintoista. Tietääkseni työkkärissä ei pidä juosta päivittäin, samoin sossussa. Korjatkaa jos olen väärässä. Itse kun olin muutama vuosi sitten pari kk työttömänä, kävin kaksi kertaa työkkärissä, ei mennyt kauheasti aikaa.

  Pojot kotiin Ollille, hän sai Eetu Virenin kerran täysin sanattomaksi. Jos jotain asiaa haluaa puolustaa ja siitä kertoa suorassa tv-lähetyksessä, olisi hyvä olla sanavalmiimpi kaveri puikoissa ja osata kertoa faktat ja pystyä vastaamaan kysymyksiin. Meni "aktivistien" puheista pohja. Ja pojot myös sulle, ensin hieman rauhallisempaa, mutta sitten Lotta taisi päästä irti ;)

  Itse olen tehnyt töitä 15 vuotiaasta asti (kesät). Olen ollut ns. paskaduunissa -90 luvulla, (siivoamassa) vuosia sitten opiskelun ohessa. Olen pyörittänyt omaa yritystä normaalin palkkatyön ohessa, ja mietin eräässä vaiheessa myös kokopäiväistä yrittäjyyttäkin. Nyt olen kohtuupalkkaisessa Ruotsalaisten omistamassa Telekonsernissa. Puolisoni on taas ollut lasten kanssa kotona ja tekee Terveydenhuoltoalla pätkätöitä. Ystäväpiiriini kuuluu, myös roskakuski, siivooja, yrittäjä, graafikoita, IT-Alan ihmisiä, puutarhureita, jne.

  Kyllä minä sanon, että työtä tekevälle löytyy. Kuka on esim. sanonut, että jonkun on pakko avustaa jotain ilmaiseksi jonkin lehtiartikkelin teossa, josta toinen käärii hillot. Itse kun aloitin yrittämistä, tein parit webbisivut ilmaiseksi, jotta minulla oli jotain mitä näyttää, ja mitä osaan. Tämän jälkeen ei tarvinnut mitään tehdä. Itse olen sen verran itsekäs, että jos jotain auttaa, pitää siitä saada jokin korvaus, enkä välttämättä tarkoita rahallista korvausta, vaan esim. palvelua, tai "jos mä autan sua tässä nyt, niin kun sä osaat tämän, niin voitko auttaa mua joskus tässä."

  Kenen vika se on, että jollain aloilla maksetaan pientä palkkaa ja yhteiskunta antaa tuilla saman verran tai enemmän siitä, että on kotona? Tämä ei motivoi tänä päivänä ketään. Mikä ratkaisuksi? Ja vielä vähemmän motivoi 700 e ylimääräiset tulot. Ymmärsin tosiaan, predikaattien puheista, että olet kotona, saat rahaa, ja rahat otetaan heiltä ketä työtä tekevät. Eli tässä mallissa rankaistaan työtä pelkäämättömiä.

  Haluaisin vielä mainita yhden esimerkin. Eräällä entisellä naapurilla on viisi lasta kahden eri miehen kanssa. Hän ja mies asuvat tarkoituksella eri asunnoissa, jotta molemmat ovat "yksinhuoltajia" ja saavat täydet asumistuet, ym. Ehdotinkin vaimolle kerran, että mitä jos en maksaisikaan veroja vaan veisin naapurille aina tilipäivänä muutama sata euroa rahaa. PRKL. Kyllä pistää vihoiksi, tein kahta erityötä ja mitä siitäkin hyödyin, sain verottajalta 1700 euroja mätkyjä, kun olin tehnyt pilkkuvirheen kirjanpidossani.

  Ehkä pitäisi jäädä makaamaan kotiin ja sylkeä kattoon ja vetää lonkkaa ja tehdä ilmaiseksi lehtijuttuja.

   
 • At 9:49 AM, Anonymous Sally said…

  Heippa Lotta, olit tosi kaunis ja fiksu eilen(kin)! Tukiviidakkoa pitää keventää ja työnteon on oltava aina kannattavampaa kuin lorvailun...
  Ja tehdäänhän me monet paljon "ilmaista" "työtä" eri harrastuksista, järjestöissä jne- talkoohengessä (eli kökässä niinkuin pohojalaaset sanoo) mutta varsinaiset tulot hankitaan töistä- paskemmista tai kivemmista, sen voi jokainen itse arvioida- kaikki työ on kuitenkin arvokasta!!
  puss och kram ja aurinkoa!
  t.Sally
  PS. tosi kiva toi sun tyttären nimi!

   
 • At 10:04 AM, Anonymous Anonymous said…

  " Anonymous said...

  Ja Olli Rikalahan oli tosiaankin briljantin "loistava" ja piti "faktat hallussa". Kaveri kun väitti, että 600 euron perustulo kaikille kansalaisille maksaisi lähes 30 miljardia euroa (valtion kokonaisbudjetin ollessa n. 38 miljardia euroa). Taitaa olla Olli-pojalla vähän luvut sekaisin tai laskutaito vajavainen, sillä oikea yhteissummahan on KOLME MILJARDIA. "


  5.3 * 10^6 * 600 = 3.18 miljardia kuukaudessa. 3.18 * 10^9 * 12 = 38.16 miljardia vuodessa.

   
 • At 10:30 AM, Anonymous Anonymous said…

  Täystyöllisyys on mahdottomuus, sehän on selvää. Myös yhteiskuntamme vähäosaisista on pidettävä huolta. Se voidaan tietysti hoitaa yksityisen hyväntekeväisyydenkin varassa, mutta valtio tekee sen varmemmin. Työtätekevät joutuvat siis joka tapauksessa maksamaan työttömien, mielenterveysongelmaisten, köyhien ynnä muiden hengissäpitämisen. Jokaisen yhteiskuntamme jäsenen on pysyttävä hengissä eikä ketään saa jättää kadulle. Nykyistä tukiviidakkoa parempi vaihtoehto tähän tarkoitukseen on perustulo.
  Täytyy pitää mielessä, että perustulon lisäksi ei tarvitse välttämättä olla lainkaan muita tukia. Kenellekään ei siis tarvitsisi enää maksaa esimerkiksi opinto- tai asumistukea. Käteesi lyödään perustulo ja jos et sillä pärjää, voi voi. Takuulla kannustaa enemmän työntekoon kuin nykyinen tukiviidakko. Tähän päälle kun vielä alennettaisiin veroja reilusti ja vapautettaisiin työmarkkinoita, niin aivan varmasti tekisi hyvää työllisyydelle ja taloudelle.

   
 • At 11:34 AM, Anonymous Anonymous said…

  Minustakin jonkinlaisella perustulolla olisi hyvä korvata nykyistä sotkua, jossa on fatta, opintototuki, työmarkkinatuki jne. Prekariaatin omat perustelut asialle vain ovat poikittain ja syvältä ja ilman liukuvoidetta ja siksi suhteellisen ruskeita.

  "Haluamme rahaa, ei työtä"
  "Kahvin juominen on tuottavaa toimintaa"

  jne

  Viimeksi mainittu toki ilahduttaa tällaista valtion hommissa olevaa.
  Ongelma on vain siinä, että
  minulla on pyörivä työtuoli,
  ja jos juon liikaa kahvia, niin vain pyörin ja pyörin sillä enkä saa lainkaan unta.

   
 • At 11:55 AM, Anonymous Tiina said…

  Joo, mustakin tollanen 600-700 euroa kuussa sais ihmisiä enemmänkin välttelemään työtä, kuin hakemaan sitä. Kyllähän tolla tulee jo toimeen vaikka miten päin. Meitsi saa 430 euroa kuussa opintotukea ja pysyn hengissä, vaikka vähän se on. Mieluusti tietenkin ottaisin jostain vaan 600 euroa joka kuussa, mutta se tuntuu jo melkoiselta holhousyhteiskunnaltakin... Ei meidän isoisät ennen kaskipellossa ruikuttaneet, että kun yhteiskunta ei kustannu elämistä.
  Suurempi ongelma on se, että näiden "paskatöiden" palkat pitäisi saada tasolle, että sillä pystyisi elämäänkin. Jonkunhan nekin on tehtävä.

   
 • At 1:57 PM, Anonymous Anonymous said…

  Perustulo on hieno idea. Sitä vastustaakseen on oltava demari (useimmathan kyllä ovat). Jos olet aktivisti, kannatat perustuloa, koska se on oikeudenmukainen tapa pitää huolta kaikista ihmisistä ja mahdollistaa monenlaiset elämäntavat, myös työelämän ulkopuolella. Jos olet porvari, kannatat perustuloa, koska se auttaa kaventamaan verotuksen progressiota ja laskemaan matalan tuottavuuden alojen palkkaa, sekä kannustaa kaikkeen työntekoon. Tulevaisuus on perustulon, sillä kaikki fiksut muutoksia ajavat ihmiset ovat sen puolella.

  Ollin tapa keskustella oli inha. Jouduin aina välillä vilkuileen C.S.I. New Yorkia, kun otti päähän sen "olen porvari joka solullani" käyttäytyminen. Miksi Lotan lisäksi tarvittiin toinenkin väittelijä aktivisteja vastaan? Eikö Lotta muka voittaisi yksinkin?

   
 • At 3:29 PM, Blogger Fantsuu said…

  Kauhian hauskaa, että kukaan ei viitsi edes nimimerkillä kommentoida.

  Olit kuitenkin loistava, itsekin sain aamulla puhelun vaihteen kautta, joka koski esiintymistäsi. Soittaja halusi hieman jatkaa keskustelua aiheesta ja sehän minulle sopi.

  En voi oikeasti ymmärtää miltään osin noita hulluja ajatuksia mm. koskien työn määrittelyä. ”Kyllä mulle pitäisi siitä maksaa, että kotona vähän kirjoittelen ja miekkareita aina silloin tällöin järjestelen.”

  No onneksi on vielä meitä kiltisti töissä käyviä nuoria, joiden ei tarvitset kiviä palomiesten päälle nakella, kun laiskottelu turhauttaa. :)

   
 • At 8:21 PM, Anonymous tiina said…

  Niin ja kukas ne verot ja eläkkeet sitten lopulta maksaa, jos nuoriso alkaa tehdä luovaa ajattelutyötä kansalaispalkalla kotona?
  Vai onko joku etuoikeutettujen ryhmä, jotka tekevät ja ajattelevat vapaa-ajallaan "oikeasti tärkeitä" asioita ja loppujen pitää sitten mennä töihin maksamaan viulut?

   
 • At 8:51 PM, Anonymous s. said…

  Lotta, näin kanavasurffailijan näkökulmasta (CSI NY:stä pääsi irtautumaan vasta keskustelunne loppumetreillä, unfortunately)pistit vieressäsi kyhjöttäneitä aktivistinahjukkeita paremmaksi jo pelkällä itsevarmalla ja ryhdikkäällä olemuksellasi!

  Aika haaveilua, jos joku "haluaa vastaisuudessakin tehdä tekstejä ja järjestää keskustelutilaisuuksia" (vai miten se sanasta sanaan menikään) tämänkin hyvinvointivaltion ylläpitämiseksi, ennemmin se töitä tekemällä pystyssä pidetään..

   
 • At 9:57 PM, Blogger Lotta said…

  Look at that, jopas täällä keskustellaan! Hienoa! Mä sain aika hyvin omani sanottua eilen, tervetuloa mukaan :o)

   
 • At 10:06 PM, Anonymous Toimiva said…

  ah, onnea Lotta - sait kaikki aktivistit aktiivisiksi!

  Kattelin ohjelmasta sen osan minkä sä siinä olit. En jaksanu kattoo sitä poliisia! Huoah..

  En kyllä kykene yhtään samaistuun niihin aktivisteihin, joita ohjelmassa esiinty.
  Siksi kauhistuinkin eilen: en minä ole porvariskakara - enhän?! Ja sitten se iski, minä olen henkisesti ylempää keskiluokkaa vaikka tulot eivät sinne ylläkkään.

  Diili-Olli pitkästä aikaa telkussa! (niin että mä näen..)
  Tykkäsin kengistäs! <3

   
 • At 12:10 AM, Anonymous samariino said…

  No, entäs sitten tämä ajatus joka on varmaan outo ja lannistava : Kuinka kustannustason käy jos perustulo tulee "jostain"(?) ja samalla rekkakuormallinen seteleitä kansantalouteen. Ei niinku hinnat nouse yhtään...?
  - Perustulo (miksei kukaan enää puhu kansalaispalkasta)
  - Predika..no, ne-- (miksei kukaan enää puhu Attacista?)
  Kai nää sitten pitää nykyään kolmen vuoden välein vaihtaa..

   
 • At 1:41 AM, Anonymous Anonymous said…

  Jaa, että perustulo olisi hyvä kun vielä alennetaan veroja.

  Sanottiinhan tuossa keskustelussakin, että perustulo kustannustannetaan (ja tasa-arvo varmistetaan) progressiivisella verotuksella. Tämähän tarkoittaa maailman jyrkimmän tuloverotuksen progression jyrkentämistä edelleen.

  Eräässä vanhahkossa gradussa kansalaispalkasta todettiin, että homma vaatisi nykyisen veroasteen korotusta noin 30 prosentilla.

  Kannustaisi ainakin kaikkoamaan maasta, ja äkkiä kun on vielä rahaa.

   
 • At 4:28 PM, Anonymous Raija said…

  Minusta omat argumenttisi siitä, että ne ihmiset on laiskoja, jotka ei saa työtä ovat helvetin ylenkatseisia. Lisäksi vaikutit olevan kovin varma siitä, että koska itse pidät sun pätkätyöläisyydestä (ja koska olet onnistunut tekemään itsestäsi tuotteen, ja näin ollen saat niitä pätkätöitäkin kuitenkin jatkuvasti), niin kaikkien muidenkin pitäis rakastaa sitä, ettei ole tietoa huomisesta.

  Ja vittu että ihmisillä on hirveitä kännykänääniä.

   
 • At 9:21 PM, Anonymous Anonymous said…

  "Oikeistolainen ja vasemmistolainen perustulo": http://antti-kokko.blogspot.com

   
 • At 11:51 AM, Blogger henrikki said…

  Lue Lotta Uusi Kurvi Blogia ja laajenna tajuntaasi!

   
 • At 10:51 PM, Anonymous Anonymous said…

  luepas mm. megafonia (megafoni.kulma.net) ja libcomia (www.libcom.org/library) ja ota selvää mistä eetu ja anna-reetta oikeesti puhu, kun et näköjään ehtiny siellä telkkarissa. (vinkki: puhuitte aivan eri asiasta, kun yritte puhua "työstä") :-)

  lisää tekstejä löytyy kyllä tarvittaessa.

   
 • At 2:44 PM, Anonymous Frida said…

  "ehtiny":
  mun mielestä aika jännää, et aletaan kritisoimaan väittelijää x siitä, että väittelijä y ei saa asiaansa ilmaistua.

  mut oli toki harmi, ettei molempien puolien näkökulmat tulleet lähetyksessä selvästi esille...

   
 • At 4:56 PM, Anonymous Anonymous said…

  Lotta, loistava tämä blogisi. Tähän asiaan täytyi kuitenkin tulla itsekin kommentoimaan, vaikka en valitettavasti nähnyt kyseistä ohjelmaa. Mutta siltä pohjalta, mitä olen ohjelmasta kuullut, niin perustulon kannattajana olen kovasti harmitellut sitä, miten tietämättömiä ja suorastaan ääliöimäisiä (vrt. "paskaduuni") perustulon kannattajia ohjelmaan oli valittu.

  Muutama asiaoikaisu: Ensinnäkään missään kuulemissani perustulomalleissa määrä ei ole ollut mitään 600-700 euroa, vaan n. 300 euroa ja tarkoitus on nimenomaan, että sillä yksinään tulee toimeen, mutta hädin tuskin, jolloin se kannustaa kaiken (ja erityisesti myös pienipalkkaisen ja osa-aikaisen) työn vastaanottamiseen. Nykyinen työttömyystukijärjestelmähän ei sitä tee. Se myös korvaisi suurelta osin nykyisen tukiviidakon ja vähentäisi byrokratiaa. Yleensä perustulomalleissa perustulo myös yhdistetään tasaveroon, koska perustulo itsessään tuo progressiota.

   

Post a Comment

<< Home