LottaLove

Lotta Backlund's Diary. Täällä on joskus jotain juttuja ja sitten joskus ei ole.

Monday, May 07, 2007

Karpo Diem!

Voi vääryys. Minä olen toimittaja (sanotaan nyt vaan että olen), ja välttämätön työkalu joka minulla tulisi olla on tietysti Pressikortti. Vaikka haastattelu olisi miten sovittu etukäteen, niin suurissa tilaisuuksissa (esim. euroviisut) se pitäisi ehdottomasti olla. Mutta get this: Pressikortin saa ainoastaan jos on Journalistiliiton jäsen. Come on! Siis jotta voisi tehdä työtään mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti, on sinun liityttävä ammattiliittoon. Voi saatana, eihän tämä nyt voi olla oikein? Tämä käsittämätön ay-hegemonia ahdistaa.

Olen hyväksynyt sen faktan että joudun ylioppilaskunnan pakkojäsenyyden (anteeksi, automaatiojäsenyyden; ylioppilasliike uskoo että tuo termi herättää vähemmän pahaa verta) myötä kuulumaan opiskelijajäsenenä Ekonomiliitto SEFE:en (jossa minua ilmeisesti pidetään jonkin sortin antikristuksena yhden mun kolumnini takia. Mutta siitä lisää myöhemmin, jos löydän sen kolumnin jostain arkistoista), mutta nyt siis Journalistiliitto tarkoituksella heikentää niiden toimittajien ammatillisen toiminnan mahdollisuuksia jotka eivät halua heidän liittoonsa (tai liittoon ylipäätään) liittyä.

Mitä jos tulisikin yllättävä ulkomaankeikka yht’äkkiä, haastattelemaan jotain maailmantähteä. Sinne tietysti vaadittaisiin pressikortti, vaikka miten yrittäisi selittää vaikka J Lo’n tai Justinin managerille että yes, but you see, in Finland we have these unions, and they have disproportionate amounts of power, and even though perhaps the union of journalists doesn’t, I don’t want to support the system, and….. Siinä vaiheessa on luuri korvassa, ja Timberlaken kyljessä istuu joku ihan muu toimittaja. Anteeksi, Journalistiliiton jäsen. EI sama asia, ilmeisesti.

Missä oikeus? Missä vääryys? Mihin mun pitää valittaa? Missä on KARPO!? Mä en kestä, Karpo teki viimeisen lähetyksensä lauantaina. Eeeeeeiiiiiiiiiiiiiiiii!

7 Comments:

 • At 8:18 PM, Anonymous Janne Saarikko said…

  Ai sullekaan ei sellaista myönnetä. Suomessa on _todella_ vaikeaa saada tuota lehdistökorttia.

  Aika paljon ulkomailla mediajuttuja tehneenä vähän kummallakin puolella (toimittaja - toimitettava) olen tämän seikan havainnut aikaisemminkin. Pressikortin saa median parissa työtään tekevä henkilö hyvin perustein ainakin Ruotsissa, Saksassa, Norjassa, Englannissa, Japanissa ja muistaakseni myös USA:ssa.

  Suomessa taas pitää tehdä täyspäiväisesti toimittajan työtä muistaakseni 6kk tai vuosi ennenkuin saa toimittajan työkalut.

  Tätä muunmaalaiset yhteistyökumppanini ovat aina ihmetelleet suuresti. "Janne sisään pressikeskukseen" onkin ollut monesti ihan oma operaationsa.

  Itse asiassa sulle voisi kuitenkin toimia freekkujen pressikortti www.freet.fi

   
 • At 12:17 PM, Anonymous tomppa said…

  Jooeihän tuo oikein ole, että on "pakko" olla jonkun instanssin jäsen, ei. Mutta muuten tuntuu, että olet yleensäkin kovasti ammattiliittoja vastaan (?). Miksi ihmeessä? Eihän mikään järjestelmä ole täydellinen, mutta henkkohtaisesti en haluaisi asua maassa ilman ammattiliittoja. Tai mikä vielä kauheampaa, maassa jossa on ammattiliittoja, joiden jäsenet ja toimihenkilöt ovat mukana henkensä uhalla.

   
 • At 8:51 PM, Anonymous Anonymous said…

  Voi hyvä ihme millä tietämyksellä täällä eräätkin jannesaarikot kirjoittelee. Suomessa liittoon kelpaa ja pressikortin saa, jos PÄÄASIALLINEN tulo irtoaa toimittajan työstä - ja eikös se niin pidä ollakin?! Opiskelijat pääsee jäseneksi opiskelupaikan perusteella ilman ensimmäisenkään jutun julkaisua. Oletan, että Lotta kelpaisi milloin tahansa liiton jäseneksi, radiotyöläinen kun on. Se Lotan esiinnostama ongelma, että täytyy kuulua liittoon pressin saamikseksi, onkin sitten ihan toinen juttu. Mikä voisi olla parempi tie - työnantajien kortit, joita sais jokainen puolivillainen avustajakin?! Ideoidaan!

   
 • At 5:37 PM, Anonymous Janne Saarikko said…

  Varmaankin kirjoittelen täällä eri tietämyksellä kuin "eräätkin anonyymit"...;-)

  Sisälukutaidolla olisi voinut lukea ihan samat asiat kuin itsekin kirjoitit noista vaatimuksista.

  Sääntöjen mukaan Lotta pääsee jäseneksi tehtyään tietyn ajan pääsääntöisesti toimituksellista työtä. Jos Lotta nyt sattuu olemaan vaikka päivätöissään eduskunnassa ;-), ei NRJ:n osapäivätyöstä kortti irtoa.

  Tuolla suuressa maailmassa pressikortteja saavat mm. lehdistön kanssa työtä tekevät ihmiset, mm. viestintäkonsultit, tiedottajat yms.

  Tuota pressikorttia taas tarvitaan jopa puolivillaisille avustajille, jotta heistä joskus voisi tulla tunnettuja ja arvostettuja toimittajia.

  Vai pitäisi olla vielä luokitukset, hyvät toimittajat, huonot toimittajat ja mitäänsanomattomat toimittajat? ;)

  En viitsi enempää meuhkata kun en tiedä kenelle sitä teen.

   
 • At 3:03 PM, Anonymous Anonymous said…

  Hei taas,

  jatkan hyväksi havaitulla anonyymillä linjalla ja kerron, että ihan oikeasti toimittaja ei pressikorttia Suomessa tarvitse juuri mihinkään. Kaikkiin vähänkin suurempiin mediatapahtumiin niin Suomessa kuin ulkomaillakin (mm. EU-huippari, urheilukisat, festarit)pitää akkreditoitua etukäteen, ja niissä lomakkeissa kysytään yleensä lähettävän median edustajan allekirjoitusta, ei pressiä. Kulkuluvan saa sitten tapahtuman pressikeskuksesta ihan henkkareita näyttämällä.
  Käytäntö on nähdäkseni ihan toimiva. Pressikortti ei ole eikä sen pidä olla automaattinen pääsylippu mihinkään pressikeskuksiin, vaan tilaisuuksiin ilmoittaudutaan asianmukaisesti, jotta joukko rajautuu aiheen parissa TYÖSKENTELEVIIN toimittajiin. Meitä on niin saakelisti, että jos tapahtumiin pääsisi pressillä, niin hengailijoita aina riittäisi, mikä taas tarkoittaisi niiden vähäistenkin pressikeskusten palveluiden (esmes muonitus) heikentymistä. Liittoon kuulumiseen pressi tietty liittyy sillä tavalla luontevasti, että sillä saa aimo kasan liiton meille neuvottelemia etuja - mm. huomattavia alennuksia bussi- ja junaliikenteestä, joistakin ravintoloista ja huvipuistoista. Jos tekee friikkuna töitä, kannattaa pyytää ko. medialta talon pressikortti - niitä on käytännössä pienimmilläkin lehdilllä. Sillä voi todistaa olevansa oikealla asialla.
  Että tähän malliin.

   
 • At 5:49 PM, Anonymous Anonymous said…

  Hassua. Itse toimin "ainoastaan" mediamyyjänä ja meille myönnettiin pressikortti. Ok, kortti ei ole journalistiliiton kortti, vaan ns. karvahattu malli, mutta se kuitenkin oikeuttaa messuille yms...erittäin hekumallisiin tilaisuuksiin. Ilmeisesti tämä on poikkeus siinä mielessä, että yrityksemme pääaino ei ole Suomessa ja toimimme globaalisti, mutta kuitenkin. Hauskaa myös lukea pressikotti -kinastelua, koska onko kortin saamiseen loppujen lopuksi esteenä ainoastaan työnantaja?!

   
 • At 5:56 PM, Anonymous Anonymous said…

  Ja vielä lisätäkseni; onko ainoat "oikeat" pressikortit SJL:n ja IFJ:n pressikortit? Koska yrityksemme todella ei ole journalistiliiton jäsen, vaan aikakausilehtien liiton.

   

Post a Comment

<< Home