Top 10
Hajasijoitusshow
Nyt vasta yhtäkkiä onkin käynyt ilmi, että hallitus aikoo hajasijoittaa, eikun alueellistaa, vaikka mitä. Tietysti jokaisen kansalaisen kuuluisi lukea hallitusohjelma, tietysti, mutta kun jokainen nyt ei lue. En minä ainakaan. Joskus luin, kun leipä tuli edunvalvonnasta, ja oli pakko, mutta ei enää, koska ei kukaan normaali ihminen halua tai jaksa. No nyt kuitenkin tiedetään, että lääkelaitoksen lisäksi siirretään maalle myös tuhansia muita työpaikkoja, riippumatta siitä, mitä ne työntekijät ovat siitä mieltä. En minä oikeasti väitä tietäväni mitä voi siirtää ja mitä ei, tää lähtee täysin itsekkäästä helsinkiläisnäkökulmasta, mutta mun mielestä toi pakkoalueellistaminen on suorastaan pahansuopaa. Fine, jos uusia toimintoja halutaan alun perin sijoittaa jonnekin Kuusamoon, niin by all means, mutta jos olemassa olevat työpaikat pistetään menemään peräsavoon ja vaan ilmoitetaan työntekijöille, että joko meette sinne tai jäätte ilman töitä näin lama-aikaan, kun mistään muualta ei SAA töitä, niin joo, se on musta ilkeää. Lääkelaitoksen, joka on siis ensimmäinen alueellistettava yksikkö, joka pistetään Kuopioon, on nyt jo joutunut luopumaan johtajastaan sekä monesta työntekijästään. Ne menevät siis mielummin kortistoon ja tällä hetkellä todella epävarmoille työmarkkinoille, kuin muuttavat Kuopioon.
Lex Nokia
”Ei hallitus ole suuryritysten ja EK:n vietävissä!”. Ei olekaan, mutta alkaa olla karmean vaikea perustella kun ne esittävät ja hyväksyttävät kaiken maailman Lex Nokiaa. Ei vaan se, että sen perustelut on sangen epäilyttävät, ja että jopa perustuslakivaliokunta piti sitä epäperustuslaillisena (toi on sana? vrt. unconstitutional), mutta sen lisäksi laki on aika tyhmä. Se saa kiinni yritysvakoilijat, jotka vuotavat yrityssalaisuuksia omasta meilistään omalta työkoneeltaan. No sellaista tyyppiä nyt ei varmaan alunperinkään rekrytoitaisi yritysvakoilijaksi, vaan just ehkä waterboyksi.
Pyöräilijät jalkakäytävällä
Tästä olen valittanut ennenkin, mutta nyt kun kesä on alkanut, niin kaikenmaailman sunnuntaifillaroijat ovat taas kaivaneet Helkaman pyöräkellarista, ja painavat menemään tuolla liikenteessä. Ajotielle ei kuitenkaan uskalleta mennä, niin pyöräillään sitten jalkakäytävällä. Hei jos autot pelottaa niin muuttakaa takaisin maalle, tai menkään julkisilla! Ja samalla tavalla jalankulkijat: jos on kaksi kaistaa, jossa toiseen on maalattu kävelijä, ja toiseen pyörä, niin arvaa kumpaa sinun kuuluu kulkea?
Eläkkeet
Hallitus yritti ehdottaa esittävänsä keskustelunpohjaksi eläkeiän nostamista 65 ikävuoteen. Siitä nousi kamala haloo ja yleislakonuhka ja boikotti ja nootti ja mielenosoitus ja yleinen armageddon. Niinpä siitä luovuttiin. Moni argumentti oli, että miten joku voisi jaksaa, jos on jo tehnyt ruumiillista työtä kymmeniä vuosia ja on aivan sairas, niin pitäisi vielä tehdä LISÄÄ töitä. No eihän kukaan nyt mitään sairaseläkkeen tai erikoiseläkeikien (esim. palomiehet jne.) poistamista ollut esittänyt. Jos on sairas, niin ei tietenkään pakoteta töihin kuolemaan asti. Eläkeiän korottaminen oli tarkoitettu niille, joille oikeastaan on aika sama onko eläkeikä 63 vai 65. Yhä kasvava osa suomalaisista tekee siistiä sisätyötä, joka ei ole fyysisesti rasittavaa. Yhä kasvava osa suomalaisista on yhä paremmassa kunnossa vielä 65 vuotiaana, eikä moni heistä vielä koe olevansa ollenkaan eläkeläinen 63-vuotiaana. Suomessa monesti tahdotaan argumentoida asiaa, josta ei edes keskustella (katso kohdat Hauveli ja Eurovaalimainokset).
Miten jotkut luulevat, että uusi äiti ei voi ymmärtää millaista on arki vauvan kanssa
Muutama vanhempi ihminen uskoo, että tulemme tarvitsemaan heidän lastenhoitoapuaan suunnilleen päivittäin. ”Noin sinä nyt sanot, mutta sano minun sanoneen, sinä soitat meille viikon kuluttua synnytyksestä, ja rukoilet, että me otetaan vauva edes pariksi tunniksi, jotta sinä saat nukkua”. Herranen aika, kyllä mä TIEDÄN, ettei vauvat nuku montaa tuntia putkeen, ja että kun vauva on hereillä, niin silloin on yleensä äitikin. Mutta naiset ovat synnyttäneet ja kasvattaneet ja valvoneet lasten kanssa maailman sivu luolissa ja viidakoissakin, niin on se nyt ihme, jos ei meidänkin perhe siihen pysty. Ja onhan sillä lapsella isäkin, joka ihan yhtä lailla osaa pitää lapsesta huolta, kuin äitikin. ”Ei ne osaa mitään, ne antaa sen sulle takaisin, ja sanovat, voi ei, nyt se kakkaa, mitä tehdään?!”. Hyvä luoja, miesten nyt annetaan johtaa valtioita ja suuryrityksiäkin, luulisi ettei pikkuvauva ole liian suuri haaste heidän kapasiteetilleen. Niin ne ajat vaan muuttuvat. Isät osallistuvat raskauteen, synnytykseen ja lasten elämään varmasti eri tavalla kuin ennen vanhaan, eikä vaippojen vaihto teknisesti lahjakkaalle miehelleni tule olemaan yhtään ylivoimaista, niin kuin ei muillekaan. On ihanaa, että ympärillä on huolehtivaisia ihmisiä, mutta me olemme kaksi aikuista ihmistä, joilla on hyvin realistiset käsitykset siitä, millaista elämä ja arki vastasyntyneen kanssa on. Ja jos kaikki ne neuvojatkin ovat siitä selvinneet, niin eiköhän mekin selviydytä.
Oma takinkääntö tupakkalaissa
Vastustin uutta tupakkalakia (joka siis ei enää ole kovinkaan uusi, vaan kaksi vuotta vanha, ja ajankohtainenkin siksi, että tänään tapahtuu viimeiset kopinulkopuoliset sisätilakessuttelut jatkoaikaravintoloissakin) kun se tuli. Siirsin ravintolakulutukseni pääasiassa paikkoihin, joissa oli jatkoaika, ja joissa vielä sai polttaa sisällä. Yhtäkkiä söimmekin sangen usein Uudenmaankadunn Raflassa, joka oli ainoa ravintola, jossa sai syödä ruokaa ja polttaa tupakkia samassa pöydässä. Mutta kappas, tulee tammikuu 2009, ja raskaustesti näyttää kahta viivaa. Tupakat lensivät roskikseen samantien, ja sen jälkeen en ole kessun kessua polttanut. Perjantaina olin tupakoivien tuttavien kanssa vichyllä (muut joivat viiniä), ja he jauhoivat sitä samaa juttua, jota minäkin vuosi sitten jauhoin, että miten typerä on tämä laki jne. Vaan hups, minä olinkin yhtäkkiä sitä mieltä, ettei se laki ole yhtään hassumpi. On ihan kivaa istua savuttomissa tiloissa, koska savullisissa on aika ahdistavaa, ja että ei se pihalle tai koppiin tupakalle meneminen nyt niin kamalaa ole. Voilá, oli tapahtunut takinkääntö.
Hauveli-kommentit ja muut sammakot
Perussuomalainen Oinospentti sanoi eduskunnan täysistunnossa jotain, joka tulkittiin niin, että hän vertasi homoja eläimiin. Kyse oli samaa sukupuolta olevien pariskuntien perheensisäisestä adoptiosta, ja Pentti oli sitä mieltä, että moraalinen rappio alkaa juuri näin, että hyväksytään epänormaaleja asioita kuten homoparien perheensisäinen adoptio-oikeus, ja jos ei olla tarkkoja niin siitä seuraava askel onkin sitten hauvelin kanssa avioitumisen salliminen. Puhemies tulkitsi, ettei hän sitä ilkeyttään sanonut, vaan korkeintaan tyhmyyttään, (ja tyhmyydestä ei saa eduskunnassa sakottaa). Samankaltainen tapaus hyppäsi silmille toissapäivänä Hesarin etusivulta. Kai Pöntinen, kokkarieurovaaliehdokas Pohjanmaalta mainosti: Stoppi maahanmuuttajasosiaalipummeille, Suomalaisen elämänmuodon puolesta. Ai suomalainen elämänmuoto on sellainen, että siinä ei ole sosiaalipummeja? Luulenpa, että suomalaisia sosiaalipummeja on määrällisesti todella paljon enemmän kuin maahanmuuttajia. Katainen dumasi mainoksen, ja sanoi, että se ei kuvasta Pöntisen näkemystä maahanmuuttajista, vaan vaikuttaa rasistiselta. Tämäkö ei Pöntisparan mieleen ollut juolahtanut hänen suunnitellessaan mainosta? Tästä on siis vedettävissä nyt johtopäätös, että Pöntinen on joko rasisti tai typerä? No, onpas win-win-tilanne äänestäjälle.
Erikoispiirre muuten tossa adoptiokeskustelussa oli se, että valtaosa keskustelusta ei oikeastaan liittynyt siihen lakiesitykseen laisinkaan. Suurin osa ihmisistä puhui siitä, pitäisikö homo- ja lesbopareille antaa adoptio-oikeus. Vaikutti siltä, että siitä puhui osa kansanedustajistakin. Pelottavaa, että ne eivät sen kummemmin ole kartalla siitä, mistä asiasta keskustellaan, mutta päättävät silti pyytää puheenvuoroa. Retoriikka oli monesti tasolla ”jos homopareille annetaan lapsi, niin....” (tähän joku apokalyptinen tulevaisuudenskenaario). Perheensisäisessä adoptiossa se lapsi on jo olemassa. Se lapsi asuu jo siinä perheessä, se pariskunta on jo sen lapsen vanhemmat. Lapsi on jo hankittu, perinteisin keinoin jonkun muun avustuksella. Ei siis ole kyse siitä, että joku random puolustuskyvytön lapsiparka viskataan menemään homoperheeseen kasvamaan homoksi, ilman että siltä kysytään mitään (vai mitä niitää asiallisia argumentteja nyt olikaan). Argumentoitiin siis hirveällä voimalla asiaa vastaan, jota ei edes oltu esitetty.
Huonot vaalimainokset
Jokaisissa vaaleissa on paljon huonoja vaalimainoksia, ja se on tietysti kovin ymmärrettävää. Ehdokkaat eivät ole mainonnan ammattilaisia, eikä ehdokkaalla ole varaa niitä vähiä kampanjarahojaan laittaa mainostoimiston palveluihin. Sloganit ja vaalilauseet keksitään siis itse tai vaalitiimin avustuksella. Mutta jotenkin luvattoman kahvilla useimmat ovat mainostensa kanssa. Suurin osa vaalilauseista ei edes tarkoita mitään, tai ei ole konkreettisia. Vain vaalilauseen näkemällä on täysin mahdotonta päätellä mihin puolueeseen ehdokas kuuluu, tai mitä asiaa hän ajaa. Valtaosa vaalilauseista sopisi joka ikiselle ehdokkaalle. Kuka tekee äänestyspäätöksen ehdokkaan puolesta, koska hän vakuuttaa olevansa ”Suomen ääni Euroopassa”? Eivätkö ne kaikki ole tai olisi sitä? Mitä kertoo ehdokkaasta tai hänen tulevista tekemisistään parlamentissa tai hänen mielipiteistään se, että hän on ”Täyden kympin nainen”? Kuka naisehdokas nyt mainostaisi itseään ”Sellanen kasi miikka -nainen”? ”Lastemme tulevaisuus tehdään tämän päivän päätöksissä”. No totta mooses, mutta minua äänestäjänä kiinnostaa MITKÄ ne päätökset ovat, ja MITEN sinä aiot niissä äänestää! Pitääkö ehdokkaat äänestäjiä idiootteina, vai eikö ne vain tajua, että olisi hyvä jos esitteessä tai mainoksessa olisi jokin muukin mielipide kuin vaikka ”Ihminen ensin. Aina.”.
Jos yritykset myisivät tuotteita niin kuin ehdokkaat myyvät itseään, niin kukaan ei ikinä ostaisi mitään, ainakaan tuotteen oikeaan tarkoitukseen. Kyllä kastelukannujakin voisi mainostaa sloganilla ”Ihminen ensin. Aina.”, eikä se selostaisi tuotteen sisällöstä yhtään sen enempää.
Sitten ovat ne, jotka todella selkeästi sanovat mielipiteensä, joka on tietysti kunnioitettavaa ja kovin ihastuttavaa, mutta asia on sellainen, josta ei päätetä euroopan parlamentissa. Niin kuin nyt vaikka itsenäisyyspuolueen ehdokas, joka mainosti ”Kriittisyys ei riitä. Erotaan EU:sta”. Hyvin selkeästi hän kertoi, mitä ajaa, ja teki sen konkreettisesti. Sellaista äänestäisi mielellään. Vaan kun Suomen EU-jäsenyydestä ei päätetä siellä Euroopan parlamentissa vaan täällä kansallisessa Suomen parlamentissa. Väärät vaalit tuolle mainokselle siis. Yksi ehdokas puhuu ainoastaan terveyspalveluista. ”Onko leikkausjono liian pitkä? Onko lääkärisi epäpätevä?”. Terveydenhuolton on kansallinen ja kunnallinen asia, johon hyvin marginaalisesti noin konkreettisella tasolla vaikutetaan EU:ssa.
Ja sitten ovat vielä ne, jotka maalaavat turhia kauhuskenaarioita, joita kukaan ei edes ole esittänyt. Yhdessä mainoksessa luki, että ehdokas aikoo vastustaa Israelin EU-jäsenyyttä. No voihan näitä keksiä. Vastustetaan porukalla vaikka koulutusjärjestelmän lakkauttamista ja yhden-lapsen-politiikkaa ja valtiollisen sensuuriviraston perustamista. Ei niitä kukaan ole esittänyt - eikä esitä - , eli eipä voida kovin paljosta sitten pistää tilille, jos valittaisiin.
Soinin EU-pätkätyö
Timo Soini on ehdolla eurovaaleissa, koska sen on pakko olla ehdolla kaikissa vaaleissa, koska perussuomalaisista ei tunneta muita kuin se ja Tony Halme, joka ei varmaan voi lähteä ehdolle, kun ei enää osaa varmaan kirjoittaa nimeään, ja Jussi Halla-aho, jota ei päästetty ehdolle, mukamas jonkun muodollisuuden takia. Voidaan sanoa mitä vaan joistain puoluetovereistaan tai puolueen imagosta, mutta Timo Soini on ihan helvetin fiksu jätkä. Ja varmasti hänet myös valitaan Euroopan parlamenttiin. Soini tietää kyllä itsekin kaikki hyvät asiat, mitkä EU on tuonut mukanaan, mutta EU:n vastustaminen nyt on persujen juttu, eikä siitä voida luopua. Eikä se näin kokkarinäkökulmasta edes ole katastrofi, jos Timo Soini valitaan. Timo Soinihan on ilmoittanut, että palaa Suomen politiikkaan heti ensi eduskuntavaaleissa, eli noin puolentoista vuoden päästä. Puolessatoista vuodessa nyt ei kamalasti ehdi saada aikaan Euroopan parlamentissa, ja sen jälkeen hänen paikkansa ottaa listan toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas. Koska Perussuomalaiset ovat vaaliliitossa Kristillisten kanssa, on se suurella todennäköisyydellä Sari Essayah, joka taas euroopan parlamentissa kuuluu EPP-puolueryhmään. Se on se suurin, eurooppamyönteisin parlamenttiryhmä, ja sama jossa Kokoomuskin on. Että kyllä sitä Soinia saa äänestää, se sataa sitten viiveellä todennäköisesti EU-myönteiseen laariin.
Auringonpaiste meidän parvekkeella
Aurinko alkaa paistaa meidän parvekkeelle vasta klo 15. Se paistaa kyllä sen jälkeen monta tuntia, ja on sillä tavalla hyvä, että aamupäivällä ehtii sitten vaikka hoitaa asioita, mutta olisi paljon mahtavampaa jos voisi ottaa aurinkoa omalla parvekkeella koko päivän. Voi näitä hyvinvointivaltion ongelmia.
Mä oon satavarma, ettei kukaan jaksanut lukea tänne asti. Mutta avautuminen teki hyvää. Jos en olisi pyhästi vannonut, että minähän en blogissani käytä hymiöitä, saatana, niin tähän tulisi sellainen.